Peter Handzuš Správy

Mesto plánuje predať areál bývalých kasární na Západe. Popradčania zbierajú podpisy proti tomuto kroku radnice

Na Námestí sv. Egídia v Poprade sa dnes o 10. hodine začala petičná akcia proti plánovanému predaju pozemkov a budov bývalých Dukelských kasární na sídlisku Západ.

Ilustračný obrázok k článku Mesto plánuje predať areál bývalých kasární na Západe. Popradčania zbierajú podpisy proti tomuto kroku radnice
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Informoval o tom predseda petičného výboru František Bednár s tým, že podľa neho by sa areál nemal predávať, ale mesto by ho malo zrekonštruovať a postaviť tam dostupné nájomné byty pre stovky obyvateľov.

Rozhodovať bude zastupiteľstvo už o týždeň

O predaji pozemkov a budov by sa malo rozhodnúť na budúci týždeň 24. septembra na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Poslanci by mali hlasovať o návrhu na vyhlásenie verejnej súťaže na predaj uvedených nehnuteľností, ktorých majiteľom je po zámene budovy okresného úradu s Ministerstvom vnútra SR práve mesto Poprad.

Areál bývalých dukelských kasární na Ul. 29. augusta je vedený ako zastavané plochy a nádvoria o celkovej výmere takmer 65 000 metrov štvorcových. „Vzhľadom na blížiace sa komunálne voľby vyzývam poslancov, aby nehlasovali za tento návrh a z hľadiska verejného záujmu občanov Popradu ponechali rozhodnutie na poslancoch, ktorí budú zvolení v komunálnych voľbách 15. novembra,“ upozornil Bednár s tým, že všeobecná hodnota nehnuteľností je podľa dostupných informácií 4,76 milióna eur. Nadobudnutá časť areálu bývalých kasární na sídlisku Západ sa má pritom zmeniť na plochu určenú aj na výstavbu rodinných domov.

V Poprade chýba bývanie za normálne ceny

„Mesto Poprad od roku 2002 vypredalo majetok mesta vo výške takmer 30 miliónov eur. Napriek získaným financiám je situácia v dostupnosti bývania pre bežných občanov a úbytok obyvateľov Popradu neuspokojivá. K pozemkom sa dostávajú len bohatí, vyvolení, špekulanti a developéri. Žiadosti radových občanov o zakúpenie pozemku za normálnu cenu sa hromadia a rovnaká situácia je so stovkami čakateľov na sociálny byt,“ upozornil Bednár.

Občania by podľa neho mali vedieť, že primátor, jeho zástupcovia a poslanci chcú pred voľbami predať súkromníkovi na zisk tisíce metrov pozemkov a budovy bývalých kasární.

Podpisy zbierajú spolu s petíciou o základni NATO

„Nakoľko nepredpokladám zrušenie bodu č. 9 počas rokovania MsZ a postup poslancov v prospech občanov, spolu s petičnou akciou za vyhlásenie referenda o umiestnení základne NATO v Poprade bude prebiehať aj petícia s požiadavkou, aby sa občania mohli v referende vyjadriť k ich právu na dostupné bývanie a možnosť získania pozemku na výstavbu,“ uzavrel Bednár.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM