Monika Vengrínová Správy

Mesto pod Tatrami sa vyľudňuje: Za minulý rok sa z Popradu odsťahovalo vyše 900 ľudí!

Už tradične sa v Poprade v roku 2013 narodilo viac Popradčanov, ako ich umrelo. Oproti predchádzajúcemu roku však počet obyvateľov klesol o 187. A i keď ide o nízke číslo, predsa len je počet tých, ktorí sa z Popradu odsťahovali oproti prisťahovaným vyšší.

Ilustračný obrázok k článku Mesto pod Tatrami sa vyľudňuje: Za minulý rok sa z Popradu odsťahovalo vyše 900 ľudí!
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Dôvodom odsťahovania je odchod za prácou i sťahovanie na vidiek

Mesto Poprad malo koncom minulého roka 51 638 obyvateľov. Na trvalý pobyt sa prihlásilo 627 obyvateľov, naopak z mesta sa odsťahovalo 936 obyvateľov. V minulom roku sa narodilo 502 detí,380 ob­čanov zomrelo. I napriek tomu, že pôrodnosť bola vyššia ako úmrtnosť, celkový prírastok predstavuje len 1129 obyvateľov, oproti celkovému úbytku 1316 obyvateľov. Počet obyvateľov Popradu tak oproti roku 2012, kedy tu žilo 51 825 ľudí, klesol o 187.

Dôvodom tohto úbytku tak bolo vysťahovanie obyvateľov sa z mesta, ktoré prevýšilo dosiahnutý prírastok prisťahovalcov. Najčastejším dôvodom odhlásenia sa z trvalého pobytu sú odchody za prácou, najmä do zahraničia, v niektorých prípadoch sa obyvatelia sťahujú na vidiek.

Poprad slovenským lídrom v rozvoji

Poprad je však podľa štúdie „MASTERCARD – slovenské centrá rozvoja“ lídrom v rozvoji infraštruktúry a verejných služieb na Slovensku a celkovo skončil ako šieste najdynamickejšie sa rozvíjajúce mesto v SR, čím predbehol i Bratislavu, Banskú Bystricu, Trnavu, či Žilinu. Pozitívne bol hodnotený nízky nárast podielu dlhodobo nezamestnaných a nadpriemerný pokles miery kriminality. Poprad sa výrazne zlepšil i pri ukazovateli školstvo a pri ukazovateli zdravotníctvo dosiahol najvyššie umiestnenie spomedzi sledovaných miest.

„Sú veci, ktoré ovplyvniť nedokážeme, pretože sú dané dispozíciami regiónu, v ktorom sa nachádzame. Vo všetkých ostatných oblastiach sa snažíme urobiť maximum preto, aby sme pre Poprad a jeho obyvateľov urobili čo najviac,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM