Dominika Pacigová Kultúra

Mesto Poprad sa roztancovalo: Strhujúci film mieri do slovenských kín

Slovenský tanečno-hudobný film odzrkadľuje príbeh mladých tanečníkov, ktorí sa dostanú do finále televíznej tanečnej súťaže. Akým skúškam budú vystavení?

Ilustračný obrázok k článku Mesto Poprad sa roztancovalo: Strhujúci film mieri do slovenských kín
Zdroj: Arina film production

Posledné klapky filmu Backstage padli uplynulý piatok v Poprade, kde štáb pod vedením režisérky Andrey Sedláčkovej a producentov Silvie Panákovej a Erika Panáka natáčal poslednú tanečnú scénu. Film čakajú už len posledné úpravy, premiéru bude mať v kinách v polovici marca. Herecké majstrovstvo predvedú známi herci Mária Havranová (Mary), Ondrej Hraška (Hugo) i mnohí ďalší. Nebude chýbať ani populárny spevák či tanečník Ben Cristovao. O tanečnú stránku filmu sa postaral známy choreograf Miňo Kereš. Práve tanečné choreografie z dielne tanečnej skupiny The Pastels a ďalších zoskupení sú jedným z nosných pilierov filmu.

Svit zohráva významnú úlohu

Mesto Svit a železničná stanica mesta zohrávajú vo filme dôležitú rolu. „Podľa scenára sa mal príbeh odohrávať v malom meste. Hľadali sme tak industriálne mesto s peknou železničnou stanicou a krásnymi tatranskými štítmi v pozadí. Baťovská architektúra mesta je nádherná, zaujímavá a ojedinelá. Práve preto sme si vybrali na natáčanie Svit,“ prezradila režisérka filmu Andrea Sedláčková.

Film má železničný podtext. „Tanečná skupina West Coast Crew trénuje na železničnej stanici vo Svite a myslím si, že táto stanica patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Nepatrí medzi najfrekventova­nejšie zastávky, dá sa tam natáčať, a zároveň je vizuálne veľmi zaujímavá,“ vysvetlil tanečník zo skupiny The Pastels Miroslav Balogh, ktorý vo filme stvárňuje Brka.

Strhujúci film Backstage mieri do slovenských kín
6
Galéria
Zdroj: Arina film production

Životné skúšky a prekážky

Backstage nie je len o priateľstve, láske, tanci, hudbe, vášni, sklamaniach, ale aj o porozumeniach. Rozpráva príbeh skupiny mladých tanečníkov zo skupiny West Coast Crew z malého mesta, ktorým sa podarí dostať sa do vysnívanej televíznej súťaže. Tento úspech je však ťažkou skúškou ich vzťahov. „Tony Porucha stvárňuje hlavnú postavu – Buddyho, okolo ktorého sa začína dej. Má svoj sen, pre ktorý je schopný obetovať čokoľvek. Sen sa začne zhmotňovať, keď si ich všimne producent Roman Luknár. Buddy je vystavený tlaku. Film taktiež porovnáva malé mesto na východe s Prahou a zobrazuje nástrahy televíznej show,“ povedal tanečník Ondro Antálek, ktorý vystupuje ako Black.

Jedným z cieľov filmového štábu je upozorniť mladých na to, že v šoubiznise nie je všetko také, ako na prvý pohľad vyzerá. „Film nie je len o hip-hope, ale aj o mnohých iných témach, ako sú napríklad medziľudské vzťahy. Témy sa dotýkajú všetkých generácií. Je to príbeh súčasný, autentický a originálny. Film sa nepodobá na ostatné, je veselý a dojemný, sú v ňom krásne tanečné scény a má veľkú energiu,“ uzavrela režisérka Andrea Sedláčková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM