Monika Vengrínová Rôzne

Mesto postupne začína s plátaním vozoviek: Prečítajte si podrobnosti...

Zima dáva cestám každoročne zabrať. Mráz, sneh, dážď a tento rok i veľké výkyvy teplôt, to všetko sa podpisuje pod kvalitu vozoviek. Menšie či väčšie výtlky a iné poruchy ciest tak spôsobujú starosti nielen vodičom, ale i samotnej Správe mestských komunikácií. Mesto preto začalo s ich opravami.

Ilustračný obrázok k článku Mesto postupne začína s plátaním vozoviek: Prečítajte si podrobnosti...
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Správa mestských komunikácií v súčasnej dobe opravuje výtlky na vozovkách studenou obaľovanou drvou, ktorá je určená na vysprávky v zimnom období. „S opravami touto technológiou sme začali už v januári, keď sa na cestách objavili výtlky väčších rozmerov. Avšak intenzívne sneženie, ktorého následky odstraňujeme ešte v týchto dňoch, prerušilo práce na opravách mestských komunikácií. S pokračovaním prác na vysprávkach studenou obaľovanou drvou začneme hneď po ukončení prác na odstraňovaní snehu a zlepšení počasia,“ informuje Peter Fabian, riaditeľ Správy mestských komunikácií Poprad.

Práve nepriaznivé počasie je príčinou nielen zlého stavu vozoviek, ale i dôvodom, prečo sa opravy nerealizujú v takej miere, v akej je to potrebné. S opravami väčšieho rozsahu preto mesto začne až v jarných mesiacoch po tom, ako dodávateľ teplej obaľovanej zmesi začne s jej výrobou.

Cesty v najhoršom stave sa už opravujú

„Začali sme opravovať cesty, ktoré boli v najhoršom stave. Od januára sme tak už použili šesť ton studenej obaľovanej zmesi. Na sklade máme približne ešte tri tony, v prípade potreby zabezpečíme ďalšiu. Práve táto technológia je vhodná na menšie opravy v zimnom období. Na jar, keď sa oteplí, bude sa realizovať oveľa väčšia a systémová oprava ciest a s tým aj súvisiace finančné krytie,“ nechal sa počuť riaditeľ SMK.

Opravy mestských komunikácií sa podľa Fabianových slov budú realizovať z rozpočtu organizácie a na základe skutočného stavu a výšky vynaložených finančných prostriedkov a na ich opravy požiada Správa mestských komunikácií Poprad mesto o navýšenie finančných prostriedkov. Vozovky sa potom budú opravovať podľa poradia dôležitosti. Ako prvé prídu na rad trasy liniek MHD a komunikácie, na ktorých sa nachádza vodorovné dopravné značenie. To sa kvôli bezpečnosti cestnej premávky opravuje každú jar.

Celkový rozpočet na opravy vozoviek zatiaľ nie je známy

„Momentálne evidujeme zhoršený stav vozovky na uliciach Suchoňova, 1. mája, Hraničná, Traktorová, Levočská, Vodárenská, Šoltésovej, Rastislavova a Uherova. Skutočný stav ciest však budeme môcť posúdiť až v jarných mesiacoch a zmapovať mestské komunikácie, na ktorých je potrebné vykonať opravy,“ hovorí Fabian.

Zlý stav vozovky je predovšetkým na sídlisku Juh III, kde sa na viacerých miestach dvíha celý asfaltový koberec a vytvárajú sa tam vlnolamy. Podľa slov poslanca Milana Barana sa praskliny vytvárajú aj na cestách, ktoré boli nedávno rekonštruované. Na cesty po rekonštrukcii sa však vzťahuje desaťročná záruka, čo znamená, že poruchy odstráni zhotoviteľ stavby.

Koľko ale opravy vozoviek budú stáť samotné mesto, zatiaľ jasné nie je. Reálny stav popradských ciest, ako aj financií potrebných na ich opravy, bude známy až po úplnom roztopení snehu a ustálení teplôt. „Musíme byť pripravení na to, že v apríli budeme musieť meniť rozpočet a naliať nejaké finančné prostriedky do Správy mestských komunikácií, aby sme dali cesty do poriadku“, uviedol primátor Popradu Anton Danko.

Výmena pneumatiky a disku vás môže vyjsť i na deväťsto eur

Deravé cesty tak do jari budú ďalej spôsobovať vodičom nielen nepríjemné otrasy, kľučkovanie pomedzi jamy, ale môžu ich stáť i nemalé peniaze. „Pri výtlkoch na cestách trpí celý podvozok auta, všetky súčasti nápravy od tlmičov, pruženia, cez čapy riadenia, samotné riadenie, až po nastavenie geometrie vozidla. Toto všetko postupne odchádza,“ vysvetľuje možné poškodenia auta Ivan Škvarenina z Autosklo servis v Poprade.

Najčastejšie v dôsledku rozbitých ciest dochádza na autách k poškodeniu pneumatiky či disku. Menšie prierazy sa dajú opraviť, tie väčšie už odborník ale opravovať neodporúča, aj keď to v niektorých prípadoch možné je: „Takáto pneumatika už nemá vlastnosti, aké by mala mať, preto je riziko pustiť auto na cestu. Pneumatika môže kedykoľvek buchnúť. Jej výmena, samozrejme, nie je lacnou záležitosťou, ale za riskovanie to nestojí“.

Ceny pneumatík a diskov sa pohybujú v závislosti od typu auta, všeobecne platí, čím väčšie a drahšie auto, tým drahšia oprava. Nabehnutie na jamu vás tak môže stáť zanedbateľnú čiastku, v prípade napr. rozladenia geometrie, či vybitia čapu riadenia, ale účet zo servisu vás môže i nepríjemne prekvapiť, keďže škoda sa môže vyšplhať i na deväťsto eur.

V jame už určite nebrzdite, predídete väčším škodám

Niekedy sa ale výtlkom na cestách jednoducho vyhnúť nedá. Najmä v noci či počas dažďa, keď jamy na vozovke nevidieť. Tu nepomôže iné, len spomaliť. Pred každou jamou tiež naplno brzdiť. Pokiaľ sa už ale jame vyhnúť nedá a vy do nej vhupnete plnou rýchlosťou, určite už nebrzdite. Môžete tak ochrániť svoje auto i peňaženku. „V jame auto brzdením kladie väčší odpor, keďže má tendenciu pokračovať stále v jazde svojou kinetickou energiou. Koleso samo o sebe dostáva odpor už tým, že kleslo do jamy. Karoséria ale stále pokračuje ďalej. Preto, keď v takejto situácii zabrzdíme, môžeme na aute spôsobiť väčšie škody, ako keď ju prejdeme nezmenenou rýchlosťou," poskytuje cenné rady odborník.

Ak už ale k poškodeniu časti auta následkom výtlkov na ceste dôjde, je možné vymáhať škodovú udalosť od správcu cesty prostredníctvom poisťovne. Môžete tak urobiť v prípade, že úsek, na ktorom k udalosti došlo, nebol označený dopravnou značkou a vy môžete škodu dokázať. Preto je dobré nafotiť si vozovku i poškodenú časť vozidla. Najlepšie ale urobíte, ak privoláte políciu, ktorá prípad sama zdokumentuje.

Mesto postupne začína s plátaním vozoviek: Prečítajte si podrobnosti...
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM