Martin Sýkora Samospráva

Mesto Spišská Belá začalo s budovaním stojísk na polopodzemné kontajnery

Na projekt mesto Spišská Belá ešte začiatkom roka vyčlenilo zo svojho rozpočtu 55 000 eur, pričom náklady na realizáciu jedného stojiska sú 15 500 eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Spišská Belá začalo s budovaním stojísk na polopodzemné kontajnery
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Na Mierovej ulici v Spišskej Belej už čoskoro pribudnú polopodzemné kontajnery na komunálny odpad. „V súčasnosti realizujeme už ich osadenie, na tomto sídlisku vzniknú tri nové stojiská, pričom každé bude mať šesť takýchto špeciálnych zberných nádob. Dva budú na zmesový komunálny odpad a po jednom na plast, papier, kovy a sklo,“ vymenoval primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

Nové kontajneri, nové parkovacie miesta

Kontajnery majú objem 1,5, resp. tri a päť metrov kubických. V súčasnosti sa pracuje na úprave prvého stojiska, ktoré sa posnulo z pôvodného miesta bližšie ku kotolni, čím sa tam vytvoria štyri nové parkovacie miesta. „Zároveň sa týmto posunom umožní obyvateľom aj z bytového domu na Mierovej 13 a 14 ukladať odpad do nových kontajnerov,“ dodal Bieľak s tým, že okrem toho uvedená úprava umožní zrušiť stojisko s kontajnermi za bytovými domami a pribudne parkovanie pre ďalších päť áut.

„Okolie nového stojiska sa stavebne upraví vrátane chodníkov tak, aby bolo možné zabezpečiť ich bezbariérovosť, keďže sa zrušia tri schodiská pri kotolni pred Mierovou č. 11,“ doplnil primátor.

Následne sa vybudujú ďalšie dve stojiská – každé so šiestimi polopodzemnými kontajnermi na mieste súčasných dvoch stojísk v strede sídliska a pri Mierovej č. 1.

Zdroj: Mesto Zvolen

Poriadok na prvom mieste

Inšpiráciou pre umiestnenie takýchto kontajnerov boli pre radnicu skúsenosti zo zahraničia, kde tento systém funguje už dlhší čas, ako aj z niektorých slovenských miest. „Nielenže sa výrazne zlepšil poriadok, čistota a hygiena okolo zberných miest, k odpadu v týchto kontajneroch sa totiž fyzicky nedá voľne dostať, ale zvýšilo sa množstvo vytriedeného odpadu,“ upozornil Bieľak s tým, že zároveň sa znížili náklady na zber odpadu, nakoľko klesla frekvencia odvozu z dôvodu väčšieho objemu týchto kontajnerov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM