Peter Handzuš Samospráva

Mesto získalo projekt na výstavbu azylových bytov. Podnikateľ Telenský ho predal za 1€

Spoločnosť Scheidegger Training Institute Europe, ktorej jedným z vlastníkov je aj podnikateľ Jan Telenský, odpredala mestu Poprad projekt na výstavbu azylových bytov na Levočskej ulici za jedno euro.

Ilustračný obrázok k článku Mesto získalo projekt na výstavbu azylových bytov. Podnikateľ Telenský ho predal za 1€
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Po viacerých nezhodách sa tak obe strany dohodli a miestna samospráva môže začať s výstavbou bytov nižšieho štandardu pre sociálne odkázaných ľudí.

„V rozpočte na rok 2014 máme schválenú realizáciu tejto stavby, všetko však bude zrejmé až pri zostavovaní záväzného rozpočtu na rok 2014, ktorý bude schválený na konci tohto roka,“ informoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Spôsob financovania bude podľa neho predmetom ďalšej analýzy finančných možností realizácie stavby.

Spoločnosť Scheidegger Training Institute Europe a mesto Poprad pritom ešte na jeseň minulého roka nevedeli nájsť spoločnú reč a na dve navrhované zmluvy podľa Jozefa Hrobáka, zastupujúceho spoločnosť, samospráva nereagovala. Vyhovovala až tretia zmluva, z ktorej vyplýva, že spoločnosť postúpila všetky práva a povinnosti vyplývajúce zo stavebného povolenia mestu za jedno euro.

Chceli meniť pozemky

Byty mali byť postavené po tom, čo sa miestna samospráva dohodla so spoločnosťou Aquapark Poprad a prisľúbila, že za nové byty vymení pozemok v Spišskej Sobote, na ktorom sa v súčasnosti nachádza azylový dom. Rokovania o tomto zámere prebehli ešte v novembri 2007, kedy chcel Aquapark Poprad vybudovať náhradný azylový dom na iných vhodných pozemkoch mesta Poprad s tým, že súčasný azylový dom sa z predmetného územia odstráni. Spoločnosť chcela pozemky využiť na realizáciu svojho podnikateľské­ho plánu.

S výstavbou azylových bytov sa však nezačalo ani po potvrdení právoplatnosti stavebného povolenia, a tak mesto v októbri 2011 doručilo spoločnosti výpoveď nájomnej zmluvy. O mesiac neskôr vedenie Scheideggeru ohlásilo začatie stavebných prác, a po podpísaní memoranda o spolupráci miestna samospráva stiahla výpoveď nájomnej zmluvy. Nič teda nebránilo investorovi pokračovať v realizácii zámeru, stavebné práce sa však aj tak nezačali. Následne 16. októbra minulého roku mestu spoločnosť oznámila, že svoj zámer výstavby bytov nižšieho štandardu berie späť.

Starý azylový dom stojí blízko budúceho NTC

Obe strany sa však nakoniec dohodli a popradská samospráva tak odkúpila celý projekt spolu so stavebným povolením. Zmluva obsahuje aj časť o odovzdaní celej projektovej dokumentácie výstavby. Azylový dom momentálne ešte stále stojí neďaleko futbalového štadióna, kde v súčasnosti Slovenský futbalový zväz realizuje výstavbu Národného tréningového centra. Nateraz však ešte nie je jasné, kedy sa ľudia zo Spišskej Soboty presťahujú na Levočskú ulicu, kde sídli Zariadenie sociálnych služieb.

Podľa Galajdu by však sociálne byty nemali skomplikovať výstavbu 2. etapy NTC. „Mesto Poprad a SFZ budú svoj spoločný postup koordinovať tak, aby nebola nijakým spôsobom ohrozená ani realizácia tréningovej plochy, ani bývanie pre obyvateľov azylových domov. Na tom sa obe strany dohodli už na začiatku tohto projektu,“ uzavrel Galajda.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM