Peter Handzuš Rôzne

Mestské polície budú zasahovať aj u susedov

Mestským a obecným políciám sa oddnes rozširuje okruh pôsobnosti. Po novom už budú môcť zasahovať aj v katastri susednej obce. Vyplýva to z novely zákona o obecnej polícii.

Združenie miest a obcí Slovenska od novej kompetencie očakáva aktívnu spoluprácu a efektívne partnerstvá medzi samosprávami, ktoré vďaka aktivitám obecnej polície znásobia pocit istoty, ochrany majetku a zdravia. „Prvé signály hovoria o záujme susedných samospráv participovať takouto formou,“ povedal pre TASR jeho hovorca Michal Kaliňák.

Právna norma bude podľa samospráv riešiť problémy, ktoré doposiaľ vznikali v dôsledku toho, že táto poriadková zložka nemohla zasahovať napríklad ani v záhradkárskej oblasti nachádzajúcej sa v susednom katastri. „Nový rozmer lokálnej spolupráce bude výsledkom podpísania zmluvy o spolupráci, ktorú pred samotným podpisom primátormi či starostami budú musieť schváliť zastupiteľstvá. Mestskí policajti v dôsledku toho budú musieť detailne nielen svoje všeobecne záväzné nariadenia, ale aj nový terén, miestne špecifiká a taktiež miestne zákony samosprávy, v ktorej budú mať oprávnenie zasahovať,“ priblížil Kaliňák.

Obecná polícia je v zmysle zákona poriadkový útvar pôsobiaci pri zabezpečovaní obecných vecí verejného poriadku, ochrany životného prostredia v obci a plnení úloh vyplývajúcich zo všeobecne záväzných nariadení obce, z uznesení obecného zastupiteľstva a z rozhodnutí starostu obce.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM