Martin Sýkora Správy

Mestskí policajti vyzbierali tony nepotrebných vecí pre charitu

Všetko zlé je na niečo dobré. Svedčí o tom aj aktivita mestských policajtov vo Vysokých Tatrách, ktorí po roku opäť zorganizovali zbierku šatstva.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti vyzbierali tony nepotrebných vecí pre charitu
Foto: Peter Handzuš

Snahou tatranských mestských policajtov je podľa zástupcu náčelníka Jozefa Štefaňáka dať veciam druhú šancu a zároveň predchádzať čiernym skládkam. „Pod našim dohľadom putujú nadbytočné textílie z domácnosti k vybraným prijímateľom,“ uviedol s tým, že tento rok vyzbierali v jednotlivých mestských častiach takmer sedem ton nepotrebného šatstva.

Všetko začalo katastrofou

Táto tradícia adresného recyklovania nepotrebností vznikla podľa Štefaňáka v období veternej kalamity v roku 2004, keď do terénu prišli nezištne pomôcť s odpratávaním následkov klienti žakovského Inštitútu Krista Veľkňaza. Tí však do nevľúdnych zimných podmienok neboli obutí a odetí. „Prvé roky organizovaného jesenného upratovania napokon z Tatier putovalo niekoľko nákladiakov práve k nim do Žakoviec, okrem textilu a nábytku to boli aj použiteľné, no vyradené domáce spotrebiče a posteľná bielizeň,“ dodal Štefaňák s tým, že počas niektorých rokov sa textíliám tešili šikovné ruky žien z oravskej neziskovej organizácie Pomocný anjel, ktoré z nich vyrábali veci pre viaceré slovenské nemocnice. Tento rok vyzbierané šatstvo od Tatrancov prerozdelí Spišská charita.

Zdroj: TASR

Lepšie darovať ako vyhodiť

Miestni si na iniciatívu mestských policajtov zvykli a aktívne sa zbierky zúčastňujú. „Obyvateľov sme na možnosť dať veciam druhú šancu už navykli. Sympatické je, že naša iniciatíva neostala nepovšimnutá ani medzi generáciou novo prisťahovaných Tatrancov, prípadne takých ľudí, ktorí vo Vysokých Tatrách pracujú,“ konštatoval Štefaňák. Mestskí policajti pomôžu každoročne takto umiestniť tony nepotrebností, ktoré by v prípade radikálneho upratovania či rekonštrukcie bytu opustili domácnosť a skončili v kontajneri, prípadne mimo nich. Cieleným odlivom prebytočností, v posledných rokoch predovšetkým textilu, sa snažia tatranskí policajti zamedziť vzniku čiernych skládok. „Aj po novele zákona o odpadoch je toto najrozumnejšia cesta,“ uzavrel Štefaňák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM