Rôzne

Meteorológovia si ťukajú na čelo: Predpovedať, že sa o desať dní ochladí na -18 stupňov, je uletené

Množstvo médií straší výrazným ochladením v horizonte viacerých dní. Meteorológom sa takéto "predpovede" nepozdávajú.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia si ťukajú na čelo: Predpovedať, že sa o desať dní ochladí na -18 stupňov, je uletené
Zdroj: TASR

Predpoveď avizujúcu na konci novembra v hlavnom meste SR ochladenie až na – 18 stupňov je potrebné brať ako deterministickú, teda jednu z viacerých možností vychádzajúcich z veľkej miery neistoty predpovede na vzdialenejšie časové obdobie. V súvislosti s medializovanými informáciami to zdôraznil Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ).

Vo videokomentári na profile SHMÚ na sociálnej sieti tiež upozornil, že informácia, ktorú niektoré médiá zverejnili, sa odvíja od najnižšej hodnoty v rozptyle teplôt odhadovaných na štvrtok 29. novembra. „Pre Bratislavu bol uvedený rozptyl od –15 do + 2 stupne Celzia. A práve najnižšia hodnota tohto rozptylu zodpovedala uletenej deterministickej predpovedi,“ upozornil.

O počasí v budúcom týždni povedal, že na začiatku možno očakávať oblačné počasie s dažďom, vo vyšších a neskôr aj stredných a niekde i nižších polohách so snežením. „Od stredy (28.11.) bude menej oblačnosti a chladnejšie počasie,“ avizoval Beránek. Ak sa vytvorí snehová pokrývka, bude to podľa jeho slov na strednom a východnom Slovensku.

„Najnižšia nočná teplota by mala počas najchladnejších nocí budúceho týždňa klesať na –5 až –10, v kotlinách a dolinách možno až na –15 stupňov C. Denná teplota sa bude pohybovať v rozptyle –4 až +5 stupňov,“ dodal meteorológ SHMÚ. Zopakoval, že predpoveď na koniec novembra v tomto momente nemožno presne určiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM