Správy

Meteorológovia vydali výstrahy pre okres Poprad: Dažďom to však nekončí!

Odborníci varujú okres Poprad pred vytrvalým dažďom. To však zďaleka nie je všetko. Radšej čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia vydali výstrahy pre okres Poprad: Dažďom to však nekončí!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Čakajú nás perné hodiny. V noci silu prírody pocítili v Ždiari. Meteorológovia však varujú celý náš okres.

Predbežne do 14 tej hodiny platí podľa SHMÚ pre okres Poprad hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňami.

Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad výrazného vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom PA,“ uvádzajú odborníci na SHMU.

To však nie je všetko. Pre okres Poprad platí aj výstraha druhého stupňa pred dažďom.

V okrese Poprad sa OJEDINELE očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 70 – 100 mm,“ uvádzajú meteorológovia na oficiálnom webe SHMÚ.

Tento úhrn zrážok podľa meteorológov predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Výstraha 2. stupňa platí aj na horách v polohách nad 1800 m, kde sa MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 – 44 m/s (135 – 160 km/h). Priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť 25 m/s (90 km/h). Platí do polnoci 14 novembra.

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ vysvetľujú varovanie odborníci Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre okres Poprad na horách v polohách nad 1300 m, kde sa MIESTAMI očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h). Priemerná rýchlosť vetra môže prekročiť 20 m/s (70 km/h). Informuje SHMU.

Táto výstraha platí do 14. novembra do 6:00 hod.

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná,no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ dodávajú odborníci zo SHMÚ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM