Správy

Mimoriadna situácia v Ždiari: Popadané stromy a nielen to!

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v noci na stredu v obci Ždiar pod Belianskymi Tatrami. Dôvodom je množstvo popadaných stromov, ktoré zatarasili miestne komunikácie aj hlavnú cestu I/66 v smere na Poľsko.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna situácia v Ždiari: Popadané stromy a nielen to!
Zdroj: TASR

Potvrdil to starosta obce Pavel Bekeš s tým, že hlavný ťah na Tatranskú Javorinu sa podarilo sprejazdniť pred 3. hodinou.

Vietor začal fúkať už v utorok (12. 11.) poobede, ale to padlo len niekoľko menších stromov či konárov. Zhoršovať sa to začalo večer, najviac stromov padlo v okolí obecnej časti zvanej Príslop, kde poškodili aj elektrické vedenie, a Podspády a Tatranská Javorina tak ostali bez prúdu. Potom začalo padať väčšie množstvo stromov aj na hlavnú cestu a tu u nás v Ždiari, v smere do Monkovej doliny, popadalo asi 30 stromov na cestu a tam je to stále neprejazdné,“ priblížil situáciu Bekeš s tým, že dobrovoľní i profesionálni hasiči, ako i miestni ľudia boli v teréne prakticky počas celej noci a v prácach na odstraňovaní škôd pokračujú aj teraz.

Starosta odhaduje, že škody na majetku budú vysoké, pretože stromy poškodili drôty elektrického vedenia, zábradlia, vyvrátené sú viaceré smerové tabule a niektorým obyvateľom poškodili aj domy.

Škody budú veľké aj na lesných porastoch, veľmi veľa stromov podľahlo náporu vetra, čo som mal možnosť skontrolovať, tak napríklad v okolí materskej škôlky je takmer všetko zvalené,“ doplnil Bekeš.

Dodal, že momentálne je naďalej neprejazdná cesta len do Monkovej doliny, tú by chceli sprevádzkovať ešte v doobedňajších hodinách. Bez elektriny ostalo lokálne niekoľko domov v obci, postupne však pracujú na odstránení porúch.

Situáciu s odstraňovaním následkov kalamity nám dosť komplikuje dážď, ktorý neustáva. Uvidíme, ako sa to vyvinie cez deň,“ dodal na záver Bekeš.

Foto: Ilustračné

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM