Martin Sýkora Samospráva

Miestna občianska poriadková služba v Poprade nahradila občianske hliadky

Ochrana verejného poriadku i ochrana životného prostredia, ktorá bude spočívať hlavne v nahlasovaní čiernych skládok - aj to sú úlohy Miestnej občianskej poriadkovej služby.

Ilustračný obrázok k článku Miestna občianska poriadková služba v Poprade nahradila občianske hliadky
Zdroj: TASR

Do výkonu služby dnes (8.1.) v Poprade nastúpili členovia Miestnej občianskej poriadkovej služby. Mesto Poprad získalo prostriedky na jej zriadenie vďaka projektu Miestna občianska poriadková služba v meste Poprad (MOPS), ktorý je financovaný v rámci operačného programu Ľudské zdroje. Mesto na tento účel získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 143 647,69 eur, čo je 95 % nákladov na realizáciu projektu. Zvyšných 5 % t. j. 7 560,41 eur bude použitých z vlastných zdrojov.

Zvládnu svoju úlohu?

„Medzi hlavné úlohy miestnej občianskej poriadkovej služby bude patriť ochrana verejného poriadku, ochrana životného prostredia, ktorá bude spočívať hlavne v nahlasovaní čiernych skládok a pod. Ich činnosť však nebude iba pri ochrane verejného poriadku, ale chceme, aby boli nápomocní aj napr. pri nastoľovaní poriadku pri vyplácaní sociálnych dávok, pri výkone práce plynárov, elektrikárov, zdravotníckej služby, aby nedochádzalo počas vykonávania ich činnosti k ich napádaniu resp. ohrozeniu,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Poprade Štefan Šipula.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

MOPS v uliciach

V rámci projektu bolo zamestnaných 6 osôb na dobu 3 rokov, ktoré budú činnosť vykonávať v koordinácii a pod dohľadom mestských policajtov. Členov MOPS čaká trojmesačná skúšobná doba. „Všetci pracovníci boli preškolení vo vymedzenom rozsahu hlavne z oblasti trestného práva, zákona o priestupkoch a o cestnej premávke, aby ju vedeli primerane riadiť, hlavne počas sprevádzania detí do školy,“ informoval komunikačný manažér popradského magistrátu Marián Galajda. Mestská polícia členom hliadky vyhotovila karty úsekov s presným rozpisom ich činností, kde a kedy sa budú zdržiavať a akú konkrétnu činnosť budú v danom úseku vykonávať. "To pôsobenie sme dávali do takých miest, kde dochádza k najväčším problémom. Aj pri výbere adeptov sme sa snažili vyberať tak, aby sme mali zastúpenie z tých najproblémovejších zón. Takto môžu dbať na svoju zverenú časť aj mimo pracovnej činnosti,“ doplnil Šipula.

Zdroj: TASR

Členov hliadky rýchlo spoznáte

Príslušníci MOPS sú vybavení reflexnou vestou s označením Miestna občianska poriadková služba, na ktorej budú mať pripnutý preukaz člena MOPS s fotografiou. „Okrem toho sú vybavení baterkou a zastavovacím terčom pre riadenie cestnej premávky. Pracovať budú vo dvojiciach v čase od 06. do 14. hod. , od 12. do 20.hod a tretia dvojica od 14. do 22. hod., ale v prípade potreby budú k dispozícii aj pri zásahoch spojených s rušením nočného pokoja alebo narušením verejného poriadku aj po 22. hod.“ vysvetlil Galajda. Projekt MOPS nadväzuje na projekt občianskych hliadok, ktoré v Poprade pôsobili v rokoch 2016 a 2017. Kým projekt hliadok bol vždy na deväť mesiacov v roku a pre štyroch pracovníkov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM