Kultúra

Milovníci hudby, neprehliadnite: Pod Tatrami štartuje Popradská hudobná jar

V najväčšom meste pod Tatrami štartuje 43. ročník festivalu Popradská hudobná jar. Milovníci hudby sa môžu tešiť na štyri koncerty.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci hudby, neprehliadnite: Pod Tatrami štartuje Popradská hudobná jar
Zdroj: TASR

„Festival sa začne otváracím koncertom v utorok 2. apríla, kde sa o 18. hodine predstaví mladý dynamický Komorný orchester Sinfonietta Bratislava, ktorého koncertným majstrom je skvelý husľový virtuóz – Pavel Bogacz ml. Členmi orchestra sú poprední mladí slovenskí koncertní umelci, absolventi umeleckých vysokých škôl na Slovensku a v zahraničí a v Poprade sa predstavia so sólistami Kristínou Mihalikovou – husle a Karolínou Zívalíkovou – violončelo,“ priblížila hovorkyňa mesta Poprad Jarka Hlaváčová.

O týždeň neskôr 11. apríla sa Popradčania môžu tešiť na hudobné teleso Lento ad astra, kde sa okrem klavíra a gitary predstaví aj saxofón. „I keď tento nástroj nepatrí medzi často využívané v klasickej hudbe, je určite svojou zvukovosťou veľmi zaujímavým partnerom pre svojich starších kolegov. V Poprade sa zoskupenie predstaví s gitaristom Pavlom Berezom – rodákom z Popradu,“ doplnila hovorkyňa.

Neskôr 6. mája sa v rámci festivalu popradskému publiku predstaví pražská originálna vokálna hudobná skupina Skety, ktorá má za sebou už množstvo ocenení a úspechov na domácej a svetovej a cappella scéne. „Šesťčlenné vokálne teleso, ktorého pôsobenie na domácej a medzinárodnej scéne prináša poslucháčom osobitý zvuk a štýl,“ upozornila Hlaváčová.

Radnica v rámci festivalu dáva priestor aj základným umeleckým školám pôsobiacim na území mesta. Popradská hudobná jar tak bude uzavretá koncertom, v ktorom sa predstavia učitelia Základnej umeleckej školy na Štefánikovej ulici. „Vo vystúpení s názvom Melody & Harmony, kde interpreti prezentujú hudbu rôznych žánrov a štýlových období, ako sólisti, tak aj členovia hudobných zoskupení,“ uzatvára hovorkyňa s tým, že posledný zo štvorice koncertov sa uskutoční 16. mája.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM