Martin Sýkora Samospráva

Mimoriadna situácia naďalej trvá: Radnica rieši 108 matejovských osadníkov

V piatok 23.februára 2018 zasadol krízový štáb mesta Poprad, ktorý vyhodnotil doterajší priebeh aktivít v súvislosti s mimoriadnou udalosťou v časti mesta Matejovce, kde v dôsledku požiaru prišlo o strechu nad hlavou 108 osôb.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna situácia naďalej trvá: Radnica rieši 108 matejovských osadníkov
Foto: Peter Handzuš

Noc zo štvrtka (22.2.) na piatok (23.2.) strávilo napokon spolu 39 dospelých a 58 detí v triedach v samostatnom trakte budovy ZŠ v Matejovciach. Stravu pre 15 postihnutých rodín zabezpečil Slovenský červený kríž, na poriadok dohliadali mestskí policajti v súčinnosti s hliadkami MOPS, pracovníkmi sociálneho odboru MsÚ a asistentkami ZŠ Koperníkova v Poprade – Matejovciach.

„Krízový štáb rozhodol, že vzhľadom na prázdniny ostanú dotknuté rodiny v objekte školy predbežne do stredy budúceho týždňa, dokedy by sa malo rozhodnúť o definitívnom riešení ich ubytovania,“ uviedol komunikačný manažér popradskej radnica Marián Galajda.

Keďže rodiny odišli z horiacich objektov len s tým, čo mali na sebe, predovšetkým pre najmenšie deti bolo nevyhnutné zabezpečiť špeciálnu stravu a hygienické potreby. Sociálny odbor bude počas vyplácania dávok aj v tejto situácii uplatňovať inštitút osobitného príjemcu tak, aby poskytnuté dávky boli použité len na to najnevyhnutnejšie.

Foto: Peter Handzuš

Personálnu pomoc pri starostlivosti o deti počas núdzového ubytovania v škole ponúkol aj ÚPSVAR Poprad. „V utorok príde do Popradu splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a priamo na mieste sa dohodne spôsob riešenia vzniknutej situácie. V hre sú dve základné možnosti – núdzové ubytovanie v nevyužitých objektoch mesta alebo kontajnerové bývanie. Vzhľadom na doterajšie podmienky na Staničnej ulici chceme situáciu nastaviť tak, aby boli vytvorené podmienky hodné 21.storočia. V každom prípade – nikto nedostane nič zadarmo," uviedol primátor Popradu.

V súvislosti s ohláseným príchodom mrazov mesto iniciovalo o preventívnu kontrolu spôsobu vykurovania a vykurovacích jednotiek v zostávajúcich príbytkoch na Staničnej ulici v Poprade. Vyhlásená mimoriadna situácia naďalej trvá.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM