Peter Handzuš Správy

Mimoriadne nebeské úkazy: Úplné zatmenie Mesiaca a veľká opozícia planéty Mars

Najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí a veľká opozícia planéty Mars, ktorá bude k Zemi najbližšie od roku 2003, sme mohli pozorovať v piatok 27. júla.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne nebeské úkazy: Úplné zatmenie Mesiaca a veľká opozícia planéty Mars
17
Galéria
Zdroj: TASR

V piatok išlo o najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí, jeho čiastočná fáza trvala tri hodiny a 55 minút a úplná fáza hodinu a  43 minút. Mesiac prechádzal tesne nad stredom zemského tieňa a tak sa počas úplnej fázy na jeho povrch premietala tmavá hnedastá škvrna.

      Čiastočné zatmenie Mesiaca sa začalo 27. júla okolo 20.30 h. Podľa Pavla Rapavého zo Slovenského zväzu astronómov postupujúci zemský tieň po mesačnom povrchu bolo možné v malom ďalekohľade všimnúť už v priebehu niekoľkých minút. Pri začiatku úplného zatmenia o 21.30 h už bola obloha dostatočne tmavá, aby vyniklo červenohnedé sfarbenie mesačného povrchu. Maximálna fáza zatmenia nastala o 22.22 h a zatmenie sa skončilo až po polnoci.

Zdroj: Dnes24.sk

V rovnaký deň ako zatmenie Mesiaca sa odohral aj druhý úkaz, veľká opozícia Marsu. „V opozícii sa planéty dostávajú najbližšie k Zemi, sú nad obzorom počas celej noci a dosahujú maximálnu jasnosť,“ vysvetlil astronóm Pavol Rapavý. Doplnil, že v tomto prípade bola vzdialenosť Marsu od Zeme len 58 miliónov kilometrov, čo je najbližšie od roku 2003.

      „V ďale­kohľade Mars vidíme ako červenkastý kotúčik. Za dobrých podmienok aj s polárnou čiapočkou a tmavými útvarmi na jeho povrchu. Najbližšia veľká opozícia Marsu nastane až v roku 2035,“ dodal Rapavý.

Zatmenie Mesiaca
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM