Aktualizované ELA Správy

MIMORIADNE: Slovensko zasiahlo silné ZEMETRASENIE! Cítili ho na mnohých miestach. Magnitúdu malo 5,0!

Slovensko v pondelok večer krátko po 20. hodine zasiahlo silné zemetrasenie. Cítili ho v niekoľkých mestách na východe Slovenska. Išlo o pomerne výrazné zemetrasenie.

Ilustračný obrázok k článku MIMORIADNE: Slovensko zasiahlo silné ZEMETRASENIE! Cítili ho na mnohých miestach. Magnitúdu malo 5,0!
Zdroj: imeteo.sk

Silné zemetrasenie dnes večer o 20:23 otriaslo východom SLOVENSKA. Otrasy hlásia z mnohých oblastí na Slovensku. Otrasy pocítili obyvatelia Humenného, Prešova, Košíc, Giraltoviec, Svidníka i Sniny, dokonca aj v Trebišove. Po­cítili ho aj v Poľsku, v Maďarsku a na Ukrajine.

Určujú epicentrum

„Epicentrum otrasov sa nachádzalo 19 kilometrov od Humenného. Otrasy hlásia ľudia z celého východu, zem sa triasla dokonca až v krajských mestách Prešove a v Košiciach,“ informuje iMeteo.sk.

Zemetrasenie na východe Slovenska pre TASR potvrdil aj vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay.

„Môžem potvrdiť, že išlo o seizmický jav na východe Slovenska. Presnú magnitúdu a lokalizáciu však momentálne neviem potvrdiť,“ uviedol Csicsay. Európske-stredomorské seizmologické centrum na svojom webe informuje, že epicentrum malo byť zhruba v okolí 18 kilometrov od Humenného a dosiahnutá malá byť magnitúda 5.

„Ja tipujem, že bude menšia, lebo to je automatická lokalizácia. Presnejšia bude tá ručná. Ak by magnitúda bola okolo 5, tak naposledy sme mali zemetrasenie s epicentrom na území s takouto magnitúdou pred asi 80 rokmi. Takže na naše pomery je to silné,“ povedal pre TASR Csiscay s tým, že takéto zemetrasenie môže spôsobiť škody.

„Veľké škody zatiaľ občania nehlásili, ale ja mám napríklad v dome popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien, vázy. Nestihol som ešte všetko skontrolovať. Idem sa pozrieť na úrad, či nedošlo k poškodeniu vodovodného potrubia a ďalších rozvodov,“ povedal pre TASR starosta obce Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou Michal Flešár. Popukané steny a porozbíjané veci hlásia aj ďalší obyvatelia obce.

Vydesení ľudia

Alexandra v Hôrke pri Poprade cítila otrasy, keď večer sedeli s manželom v obývačke. „Dosť to bolo vidieť najmä na akváriu a viditeľne manželom triaslo, ako sedel na gauči,“ povedala pre TASR. Rovnako asi 15 sekundové otrasy cítila aj Janka, ktorá je momentálne hospitalizovaná v prešovskej nemocnici.

Z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove TASR potvrdili, že zatiaľ nemali v súvislosti so zemetrasením vážnejšie výjazdy.

„Na Domaši sa výletná loď Bohemia zrejme v dôsledku zemetrasenia uvoľnila, takže ju išli hasiči ukotviť,“ uviedli. Štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič na sociálnej sieti uviedol, že okolo 20.23 h zaevidovali zemetrasenie na východe Slovenska s epicentrom v okolí Stropkova. Zranenia a ani škody zatiaľ hlásené nemajú.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM