Správy Samospráva

Mimovládka zverejnila rebríček objektívnosti mestských novín: TAKTO dopadli popradské

Nezisková mimovládna organizácia Transparency International Slovensko zverejnila rebríček verejnoprávnosti a objektívnosti mestských periodík.

Ilustračný obrázok k článku Mimovládka  zverejnila rebríček objektívnosti mestských novín: TAKTO dopadli popradské
Zdroj: pixabay.com

Primátori miest a starostovia mestských častí už nezneužívajú vydávané noviny tak okato ako v období pred predchádzajúcimi komunálnymi voľbami, stále sú však tieto periodiká najmä prostriedkom na propagáciu aktivít a úspechov vedenia samosprávy. Na tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Transparency International Slovensko (TIS) pri predstavení výsledkov hodnotenia užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru mestských novín, respektíve novín, ktoré vydávajú mestské časti Bratislavy a Košíc.

Hlasné trúby

V poradí už tretie hodnotenie pod názvom Hlásne trúby mapovalo periodiká v 100 najväčších slovenských samosprávach (noviny vydáva 84 z nich).

TIS v nich hodnotí to, aký veľký priestor dávajú vedeniu samosprávy, či poskytujú priestor aj kritickým názorom a snažia sa o objektívny, vyvážený obsah, rovnako, či dávajú priestor občanom dozvedieť sa o budúcich rozhodnutiach samosprávy, do ktorých sa môžu zapojiť.

Najhoršia Rimavská Sobota

Značná časť týchto periodík stále slúži predovšetkým na propagovanie úspechov primátorov,“ skonštatoval v globálnom hodnotení riaditeľ TIS Michal Piško. Upozornil, že objektívnosť tlačených mestských médií sa zásadnejšie nezvýšila ani počas aktuálneho volebného obdobia, v ktorom sa do vedenia značnej časti samospráv dostali noví politici sľubujúci zmenu. "Oponentné názory sú v menšine, v niektorých novinách úplne absentujú, v prípade najhoršie hodnotených periodík slúžia noviny pre vedenie samosprávy aj na napádanie politických oponentov,“ dodal analytik TIS Ľuboš Kostelanský.

Najlepšie hodnotenými z hľadiska kritérií verejnoprávnosti a objektívnosti boli v prieskume radničné noviny mesta Košice, Banskej Bystrice a Prešova. Na opačnom póle hodnotenia TIS sú periodiká, ktoré vydáva mesto Tvrdošín, Humenné a Rimavská Sobota.

Mesačník Poprad

Popradské radničné periodikum skončilo na 34. priečke z 84. hodnotených samospráv.

Získalo 54,15%, pričom hodnotenie pod 50% dostáva periodiká do tzv. škodlivého pásma, kde prevažujú negatívne ukazovatele nad pozitívnymi. Do tohto pásma sa dostalo až 27 mestských novín.

Odlepiť sa výraznejšie od priemeru (nad 60%) sa aktuálne podarilo len štrnástim titulom.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM