Peter Handzuš Rôzne

Ministerstvo školstva nesúhlasilo s organizáciou deaflympiády

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVŠ SR) považuje usporiadanie 17. Zimných deaflympijských hier za akciu mimovládnych organizácií a súkromných osôb, ktoré sa rozhodli hry zorganizovať bez súhlasného stanoviska ministerstva.

To v oficiálnom vyhlásení uvádza, že záujem kandidovať na usporiadanie hier prejavil Slovenský zväz nepočujúcich športovcov (SZNŠ) ešte v roku 2005. Vtedy Ministerstvo školstva SR vzhľadom na mimoriadne vysoké náklady spojené s organizáciou podujatia vyjadrilo nesúhlas s touto kandidatúrou a nepodporilo ju.
Aj napriek tomu SZNŠ kandidoval na usporiadanie 17. ZDH 2011 a Medzinárodný výbor športu nepočujúcich (ICSD) mu toto právo pridelil. Ministerstvo aj tak svoje stanovisko nezmenilo, a tak zodpovednosť za vzniknutú situáciu nesú v plnej miere Slovenský deaflympijský výbor (SDV) – občianske združenie a ICSD. Podľa ministerstva je SDV samostatný právny subjekt, na ktorého činnosť nemá vplyv, nemá právo zasahovať do jeho kompetencií ani rozhodovania a na usporiadanie hier mu nepridelilo ani žiadnu dotáciu.
„V tejto súvislosti treba zdôrazniť, že ministerstvo nie je zodpovedné za organizáciu medzinárodných športových podujatí konaných na území SR. Zodpovednosť nesie len v tom prípade, ak organizátorovi poskytlo štátnu dotáciu,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení MŠVVŠ SR. V takom prípade je povinné dohliadnuť, aby boli finančné prostriedky použité v súlade s účelovým určením, pravidlami rozpočtového hospodárenia a zmluvou o poskytnutí dotácie. Vzhľadom na to, že ministerstvo na organizáciu 17. ZDH neposkytlo žiadne finančné prostriedky, nemalo ani žiadnu kompetenciu zasahovať do organizácie či priebehu jeho organizačného zabezpečenia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM