Dominika Pacigová Rôzne

Mládežnícky parlament vo Svite: Päť rokov existencie a nezabudnuteľné zážitky

Zaujímavé podujatia, nové príležitosti, ale i kontakty. Kolotoč nezabudnuteľných momentov začal v novembri pred piatimi rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Mládežnícky parlament vo Svite: Päť rokov existencie a nezabudnuteľné zážitky
6
Galéria
Foto: Daniel Faix

Od roku 2013, kedy sa štyria žiaci základnej školy stretli so vtedajšou riaditeľkou Centra voľného času (CVČ) Lenkou Mačugovou, sa Mládežnícky parlament (MP) vo Svite rozrástol na mnoho členov. Zorganizovali niekoľko podujatí a aktívne sa zapájali do viacerých akcií. Marko Habiňák a Nikola Poľanovská sú predstaviteľmi do dnešného dňa.

Každoročné podujatie

Ich historicky prvá akcia pod názvom Svit športuje sa konala v marci 2013. Od nasledujúceho roka každoročne organizovali Študentský ples, ktorý sa stal tradičným podujatím. „Prvý ročník sme zorganizovali pred Testovaním 9. Aj motto plesu sa nieslo v tomto duchu. Zábavu sme končili tesne pred desiatou večer,“ zaspomínal predseda MP a štatutár Občianskeho združenia Junior Team Svit (OZ JTS) Marko Habiňák. Rokmi sa však po organizačnej stránke zlepšoval.

„Ples patrí určite medzi nezabudnuteľné akcie. Každým rokom sme naberali nové skúsenosti a snažili sa vylepšovať maličkosti,“ vysvetlila podpredsedníčka MP Nikola Poľanovská.

„Postupne sme pre hostí pripravili lepší kultúrny program, bohatšiu tombolu a zábava gradovala. Tohto roku sme prišli s novinkou, a to ľudovou tematikou plesu,“ pridal sa Habiňák s tým, že tohtoročná účasť bola rekordná.

Foto: Daniel Faix

Stanovili rekord i spomínali

Mládežníci vycestovali aj za hranice Slovenska, pretože CVČ Svit už dlhoročne spolupracuje s Domom dětí a mládeže Česká Třebová. Ide o projekt Vojnoví veteráni, ktorého sa zúčastňujú každý rok v novembri.

„Členov tam prvýkrát vzala naša, ako sme ju familiárne volali, teta Naďa. Tá sa už cítila v Českej Třebovej po dlhých rokoch spolupráce ako doma,“ povedal Habiňák.

Okrem ďalších aktivít spríjemnili občanom deň objatím v rámci akcie Hug Day. Prekonali aj rekord v tancovaní Belgického tanca. „Nápad vznikol vďaka aktivite bývalej riaditeľky CVČ Ingrid Lindemanovej. Entuziazmom a láskou k práci nielenže k nám prilákala mnoho mladých, ale aj rozvíjala spoluprácu s ďalšími mládežníckymi parlamentmi na Slovensku. Tanec je jednoduchý, tancovalo s nami dvesto ľudí rôznych vekových kategórií, od detí až po seniorov,“ skonštatoval Habiňák. V rámci spomienky na obdobie socializmu pripravili v novembri 2017 Deň Študentstva. Na pár hodín oživili železničnú stanicu, ktorá patrí medzi architektonické skvosty mesta. „Chceli sme zorganizovať akciu určenú pre všetky vekové kategórie. Staršia generácia si zaspomínala na minulé roky a mladšia sa niečo nové naučila,“ prezradil štatutár OZ JTS, ktoré založil koncom februára 2017 so vtedajšou riaditeľkou CVČ Silviou Oleníkovou. „Zmes ľudí, koncertov, atmosféry a histórie v nás zanechali silné emócie,“ dodala k akcii Poľanovská.

Foto: Daniel Faix

Odchádzajú študovať

Za roky existencie Mládežníckeho parlamentu nastali rôzne zmeny. Menili sa nielen riaditeľky, ale aj vychovávateľky CVČ. „Každá z nich posunula pôsobenie parlamentu iným smerom. Nielenže nás usmernili, ale i nakopli a pomohli nám s realizáciou našich myšlienok. Patrí im veľká vďaka,“ uviedla Poľanovská, ktorá získala vďaka parlamentu nové skúsenosti i príležitosti. Po piatich rokoch odchádzajú poslední zakladatelia na vysoké školy. „Pevne veríme, že náš odchod nebude znamenať zánik zabehnutej skupiny. V CVČ sa však stretli dve skvelé panie, a to Janka Koreňová s Andreou Michlíkovou. Som veľmi rád, že práve ony chcú pokračovať v tradícii vedenia Mládežníckeho parlamentu,“ uzavrel Habiňák.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM