Peter Handzuš Správy

Vo Vysokých Tatrách na vykurovanie využívajú aj obnoviteľné zdroje!

Bývalý dom služieb priamo v centre Starého Smokovca, ktorý roky chátral, získal prestavbou novú podobu a funkciu. Súčasťou projektu je aj nová moderná kotolňa.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vysokých Tatrách na vykurovanie využívajú aj obnoviteľné zdroje!
4
Galéria

Polyfunkčná časť tohto objektu patrí mestu Vysoké Tatry a v dvoch štvorpodlažných krídlach sú obytné jednotky súkromných majiteľov.

Efektívny spôsob vykurovania

S veľkým dôrazom na polohu tohto apartmánového domu projektoví manažéri navrhli ekologické riešenie na vykurovanie s využitím aj obnoviteľného zdroja energií − tepelných čerpadiel vzduch/voda. „Tepelné čerpadlá monitorujú potrebu tepla a aj skutočne poskytujú tepelný výkon. Týmto spôsobom sa optimalizujú tak, aby boli čo najefektívnejšie. Prostredníctvom reverzibilnej prevádzky sú v lete zariadenia technologicky prispôsobené pokryť aj dopyt na chladenie objektu,“ vysvetlil projektový manažér energetikov Peter Dluhoš.

Ekológia je nevyhnutnosťou

Výroba tepla a teplej úžitkovej vody, ktoré ako zdroj tepla využíva vonkajší vzduch, prináša prevádzkové výhody a úsporu primárneho paliva počas veľkej časti roka. „Pozitívny dopad tohto profesionálneho riešenia na okolité prostredie veľmi oceňujem. Pri príprave opatrení na zlepšovanie životného prostredia dlhodobo spolupracujeme s odbornými organizáciami na ochranu prírody, ovzdušia a vôd,“ dodal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Počas letných a prechodových mesiacov pokrývajú značnú alebo dokonca až celú potrebu tepla.

V prípade potreby tepla na teplú úžitkovú vodu je dodávka z obnoviteľného zdroja pokrytá počas celého roka. Zároveň má tento spôsob výroby tepla aj významný environmentálny rozmer, ktorý je v Tatrách nevyhnutný.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM