Monika Vengrínová Rôzne

Mladí Popradčania vzdali hold padlým vojakom: Takto si pripomenuli koniec druhej svetovej vojny

Už sedemdesiat rokov uplynulo od skončenia druhej svetovej vojny, v ktorej zahynulo niekoľko desiatok miliónov ľudí. Medzi nimi i obrovské množstvo vojakov, z ktorých viacerí sú pochovaní i na popradskom cintoríne. Sviečky im okrem primátora Popradu zapálili aj členovia mládežníckeho parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Mladí Popradčania vzdali hold padlým vojakom: Takto si pripomenuli koniec druhej svetovej vojny
Zdroj: Dnes24.sk

Zapáliť sviečku na hrobe každého padlého vojaka v druhej svetovej vojne – takto vyzval predovšetkým mladých ľudí prezident SR Andrej Kiska. Na jeho výzvu zareagovali aj popradskí mládežníci, ktorí si dobre uvedomujú, že na dejiny zabudnúť nemožno.

„My mladí musíme dejiny poznávať a učiť sa z nich, aby sa nič podobné, čo sa stalo v druhej svetovej vojne už nestalo. Zároveň nesmieme zabúdať na padlých vojakov a partizánov, pretože to sú hrdinovia, ktorí položili život za svoju vlasť, národ a slobodu. Zapálenie sviečky je ten najmenší prejav vďaky a posolstvo mieru, pretože porazili asi ten najkrutejší politický režim – fašizmus,“ vysvetlil člen popradského mládežníckeho parlamentu Jakub Dančo.

Samotnému aktu zapálenia sviečok, ktorým si mladí, ale i ďalší obyvatelia Popradu spolu s primátorom Jozefom Švagerkom a viceprimátorom Igorom Wzošom uctili pamiatku všetkých padlých vojakov pochovaných na popradskom cintoríne, predchádzal i sprievodný program. Nechýbal spevácky zbor, salvy z pušiek, či prelet lietadla nad cintorínom.

V spomienkach na historické udalosti chcú členovia popradského mládežníckeho parlamentu pokračovať i naďalej. „Chceme si pripomínať každú dôležitú historickú udalosť. Nestačí totiž sedieť v lavici a počúvať o histórii. Musíme ju aktívne a priamo poznávať, čo sa dá napríklad takouto jednoduchou aktivitou,“ dodal Dančo.

foto: Popradský mládežnícky parlament

Mládežnícky parlament vzdal hold vojakom padlým v II.svetovej vojne
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM