Peter Handzuš Rôzne

Možnosti cykloturistiky sa rozšíria. Poprad plánuje cyklistické prepojenie s Veľkou Lomnicou

Mesto Poprad sa pripojilo k iniciatíve podtatranských samospráv na cyklistické prepojenie Popradu, Veľkej Lomnice, Huncoviec, Kežmarku a Spišskej Belej a Vysokých Tatier.

Ilustračný obrázok k článku Možnosti cykloturistiky sa rozšíria. Poprad plánuje cyklistické prepojenie s Veľkou Lomnicou
Foto: Webnoviny -

S iniciatívou vyšla obec Veľká Lomnica, ktorá pripravuje cyklochodník vo svojom katastri smerom na Huncovce, ako aj na druhú stranu, smerom na Poprad.

„Pripájame sa k iniciatíve, ktorú už v minulosti riešili v meste Spišská Belá, Kežmarok respektíve v Huncovciach a chceme byť súčasťou cyklistického koridoru Vysoké Tatry – Spišská Belá – Kežmarok – Poprad – Svit. Vzhľadom na to, že Veľká Lomnica je v blízkosti priemyselnej zóny mesta Poprad a významných zamestnávateľov v meste, som presvedčený, že budúci cyklochodník bude využívaný hlavne na cyklodopravu do zamestnania v blízkych firmách,“ uviedol starosta Veľkej Lomnice Peter Duda.

Možnosti cykloturistiky sa rozšíria

Dĺžka navrhovaného chodníka v katastrálnom území Veľkej Lomnice bude dosahovať 3,5 km. Cyklochodník by mal viesť popri rieke Poprad. Na pracovnom stretnutí vo Veľkej Lomnici sa zúčastnili aj prvý viceprimátor Popradu Adrián Kromka a zástupcovia odboru výstavby popradskej radnice.

„Spolupracujeme na zámere spojiť novým cyklochodníkom mesto Poprad a obec Veľká Lomnica. Nová cyklotrasa rozšíri možnosti cykloturistiky smerom na Kežmarok a Spišskú Belú, ale aj smerom na Vysoké Tatry cez Veľkú Lomnicu,“ uviedol Kromka.

Financovanie z eurofondov

Na výstavbu cyklotrasy hľadajú samosprávy možnosti financovania aj z eurofondov a ministerstva dopravy, keďže podľa zámerov ministerstva by do roku 2020 mohlo na Slovensku vzniknúť 1 000 kilometrov nových cyklochodníkov.

Ročne to predstavuje vybudovanie približne 125 kilometrov cyklotrás v mestách a obciach na celom Slovensku. Príslušná cyklostratégia ministerstva dopravy sa podľa viceprimátora práve nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

O spoločných bodoch, v ktorých sa cyklochodník v katastrálnom území Veľkej Lomnice napojí na cyklotrasy v meste Poprad, sa bude ešte rokovať.

Cyklochodníky sa tešia obľube

Cyklistické chodníky sa v meste Poprad tešia obľube Popradčanov i ľudí z blízkeho okolia. Naposledy bola pred rokom odovzdaná do užívania cyklotrasa z Juhu VI smerom na Kvetnicu. Cyklochodníky vybudované mestom Poprad tak majú momentálne dĺžku takmer 12 km.

V súčasnosti mesto Poprad pripravuje cyklistické spojenie s Vysokými Tatrami. Cyklochodník v dĺžke 12,5 km pôjde cez obec Gerlachov do Starého Smokovca.

Na prípravu tohto cyklochodníka dostalo mesto Poprad od vlády v novembri 2009 jeden milión eur. Peniaze použilo mesto na štúdiu, kompletnú projektovú dokumentáciu a výkupy pozemkov.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM