Peter Handzuš Správy

Mŕtvym na pamiatku a živým pre výstrahu: Na Symbolickom cintoríne pribudli nové tabuľky s menami

Na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou vo Vysokých Tatrách pribudlo v tomto roku sedem tabuliek s ôsmimi menami. "Mŕtvym na pamiatku a živým pre výstrahu" je tak pri Popradskom plese umiestnených už celkovo 330 pamätných tabuliek so 467 menami obetí vysokohorských tragédií.

Ilustračný obrázok k článku Mŕtvym na pamiatku a živým pre výstrahu: Na Symbolickom cintoríne pribudli nové tabuľky s menami
Zdroj: TASR

Aj tento rok sa v dnešnú poslednú októbrovú sobotu symbolický cintorín zaplnil príbuznými, priateľmi a známymi tých, ktorých život sa skončil v horách. Spomienka bola venovaná okrem iných aj slovenským horolezcom Petrovi Šperkovi a Antonovi Dobešovi, ktorých 23. júna tohto roku zabili teroristi v základnom tábore pod horou Nanga Parbat v Pakistane.

Nové tabuľky pripomínajú, že Filip Záhradník zahynul pri zostupe z Rumanovho štítu na Gankovú terasu (2012), Peter Čekal neprežil pri zostupe z Čierneho štítu pád z Papirusovej štrbiny do Veľkej Zmrzlej doliny (1968), Róbert Magda spadol v žľabe zo Soliskového sedla do Furkotskej doliny (2011), Michał Krzyczało zahynul pri horolezeckej túre na Mlynárove vidly (2011). Jano Čech sa smrteľne zranil pri zostupe z Grand Jorasses po prelezení Alpskej trilógie (2011), Stanislav Lednár neprežil pád pri lezení Bonattiho cesty v severnej stene Matterhornu (1967) a Katarína Rusnákova spoločne s Petrom Strižencom zahynuli v severovýchodnej stene Piz Badille po tom, ako na nich, spiacich v bivaku, nad ránom spadli skaly (1990).

Tradičný program na Symbolickom cintoríne bol opäť venovaný spomienke na tých, ktorým sa tabuľky v tomto roku umiestňovali, ako aj všetkých tých, ktorí v tomto roku horách zahynuli.

Rozlúčku sprevádzali clivé tóny fujár a ľudových melódií kapely TOPR zo Zakopaného a ukončila ju rímskokatolícka svätá omša. Správcom Symbolického cintorína sú Štátne lesyTANAP-u.

Na Symbolickom cintoríne pribudli nové tabuľky s menami
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM