Monika Vengrínová Rôzne

Multimediálne učebne, solárne panely či bezbariérové schody: Táto škola prejde kompletnou rekonštrukciou

Prvá etapa rekonštrukcie Spojenej školy na ulici Dominika Tatarku, v rámci ktorej sa rekonštruuje budova ZŠ na ulici Mládeže, prebehla ešte pred štyrmi rokmi. Tento mesiac sa začalo s druhou. Už v septembri by tak mali žiaci nastúpiť do úplne vynovenej školy. Čo všetko rekonštrukciou prejde?

Ilustračný obrázok k článku Multimediálne učebne, solárne panely či bezbariérové schody: Táto škola prejde kompletnou rekonštrukciou
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Regionálneho operačného programu z Európskej únie spolufinancovaný štátom v sebe zahŕňa kompletné zateplenie budovy, interiérovú prestavbu a počíta sa i s novým vybavením pre školu. V rámci prvej etapy realizovanej v roku 2011 bola zateplená strecha, kompletne vymenené okná a vykonané boli i čiastočné stavebné úpravy interiérov, ako nové podlahy a pod. Táto etapa stála zhruba 450 tisíc eur.

Druhá etapa, ktorá začala začiatkom mája tohto roka, by mala byť ukončená do konca augusta. Druhého septembra by tak žiaci mali nastúpiť do úplne vynovenej školy. „Počíta sa s kompletnou výmenou tabúľ, skoro kompletnou výmenou lavíc a stoličiek tak, aby sa dali prispôsobovať veku a fyzickej stavbe jednotlivých žiakov. Rekonštruovať sa bude i osvetlenie a podlahy, budú sa budovať multimediálne a počítačové učebne a pribudne i zariadenie do nášho rehabilitačného centra,“ vymenúva položky, ktoré prejdú rekonštrukciou, riaditeľ školy Dušan Nebus.

V rámci projektu sa bude inštalovať i približne štrnásť solárnych panelov, ktoré budú vykurovať bazén, pričom sa celkovo, berúc do úvahy i zateplenie budovy, počíta približne so 40%-nou úsporou nákladov školy na vykurovanie. Samotná plaváreň už obnovou prešla.

Celkové náklady na rekonštrukciu školy sú vypočítané vo výške 1,5 milióna eur, ďalších približne 250 tisíc eur by malo stáť vybavenie školy. „Projekt sa dá stále zlepšovať, takže nemožno povedať, že budeme ukážková škola, ale myslím si, že budeme na slušnej európskej úrovni,“ povedal riaditeľ školy, ktorú v súčasnosti navštevuje 1060 žiakov, z toho 740 je v rekonštruovanej budove na ulici Mládeže.

Škola je špecifická tým, že okrem zdravých žiakov má v rámci programu integrácie telesne postihnutých detí aj 34 žiakov s rôznym stupňom postihnutia. Budova školy je práve z tohto dôvodu bezbariérová. „Tým najmarkantnejším prvkom v rámci bezbariérovosti sú schodolezy, ktoré deťom umožňujú voľne sa pohybovať po budove,“ objasnil Nebus a dodal, že po ukončení rekonštrukcie samotnej budovy školy príde na rad zanedbaný areál a športoviská.

Škola na ul. Mládeže začala druhú etapu rekonštrukcie
12
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM