Rôzne

Múzejníci zo Starej Ľubovne a ich starodávne artefakty: V zbierke majú teraz VZÁCNE kusy

Pri príležitosti 60. výročia Ľubovnianskej nemocnice rozšírilo Ľubovnianske múzeum svoj zbierkový fond aj o predmety týkajúce sa zdravotníctva.

Ilustračný obrázok k článku Múzejníci zo Starej Ľubovne a ich starodávne artefakty: V zbierke majú teraz VZÁCNE kusy
Zdroj: Facebook.com/hrad Ľubovňa

Pri príležitosti 60. výročia Ľubovnianskej nemocnice rozšírilo Ľubovnianske múzeum svoj zbierkový fond aj o predmety týkajúce sa zdravotníctva.

Kabáty zo 60. rokov

Múzejníci na sociálnej sieti informovali, že vzácnym prírastkom sú napríklad nemocničné kabáty, ktoré sa nosili po otvorení nemocnice v 60. rokoch minulého storočia, či ortuťový tonometer z roku 1992, využívaný na meranie krvného tlaku.

„Medzi ďalšie prírastky patria aj predmety z lekárne, ktorá sídlila v dome č. 22 pravdepodobne už od roku 1845. Medzi tieto predmety patria staršie lekárenské skrine, ktoré boli neskôr nahradené novšou verziou, či kožená lekárenská taška, ktorá slúžila na uloženie a ľahší presun rôznych lekárenských nástrojov a obväzov,“ uviedlo múzeum.

Staršia röntgenová lampa

Samostatnú muzeálnu vitrínu venovanú objaveniu röntgenových lúčov nájdu návštevníci aj v priestoroch nemocnice oproti bufetu.

Medzi vystavenými predmetmi sa nachádza napríklad aj staršia röntgenová lampa a ďalšie predmety využívané pri rádiológii.

Pri príležitosti významného jubilea sa tento týždeň konala v Starej Ľubovni aj slávnostná akadémia. Ľubovnianska nemocnica, ktorá sa v roku 2005 pretransfor­movala na neziskovú organizáciu, v súčasnosti poskytuje liečebno-preventívnu starostlivosť pre takmer 53-tisíc obyvateľov okresu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM