Martin Sýkora Kultúra

Múzeum chystá obnovu Paláca Lubomírskych: Čaká ho sťahovanie po 60 rokoch

Ľubovnianske múzeum pripravuje obnovu Paláca Lubomírskych z obdobia baroka. To znamená, že stovky artefaktov dočasne zmenia domov, niektoré po 60-tich rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum chystá obnovu Paláca Lubomírskych: Čaká ho sťahovanie po 60 rokoch
Zdroj: Dnes24.sk

Návrat do pôvodnej podoby

Riaditeľ múzea Dalibor Mikulík informoval, že počas rozsiahlych výskumov, ktoré sa tu realizovali v rokoch 2011 až 2016, sa podarilo odhaliť historické fasády a dekoračné maľby v interiéri paláca. „Výskumy odhalili okenné a dverové otvory, boli objavené mnohé pôvodné architektonické prvky z počiatkov výstavby paláca. Podarilo sa dospieť k záverom, do akej podoby by sa mal palác po rekonštrukcii vrátiť,“ uviedol Mikulík s tým, že zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja pridelilo v máji 2017 múzeu finančné prostriedky vo výške takmer 1,4 milióna eur na prvú etapu obnovy paláca. Tá by mala trvať niekoľko mesiacov a podrobnosti o nej múzeum predstaví na tlačovej konferencii vo štvrtok 26. októbra.

Balenie v bielych rukavičkách

Zbierky vystavené v útrobách paláca sa budú presúvať do depozitárov múzea, kde nájdu svoje dočasné umiestnenie. Veľké hradné sťahovanie bude spočívať v transporte viac ako 2000 vzácnych historických predmetov nevyčísliteľnej hodnoty. „Mnohé z nich opustia palác po viac ako 60 rokoch. Deinštalácia, balenie a transport budú realizované pod dohľadom odborných kurátorov a vedenia múzea, a ako inak, všetko v bielych rukavičkách,“ upozornil Mikulík.

Barokový Palác Lubomírskych je jediný z troch hradných palácov, kde sa zachovali pôvodné exteriérové a interiérové dekorácie. Cieľom rekonštrukcie je prinavrátiť objektu pôvodnú palácovú podobu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM