Peter Handzuš Správy

Na Cirkevnej škole sa učí. Učitelia nechcú prísť o peniaze, riaditeľ je znechutený

Na Cirkevnej spojenej škole v Poprade sa dnes učí ako ktorýkoľvek iný deň. Vyučovanie neovplyvnil ani štrajk školských odborov, hoci vedenie školy podporuje úsilie o zlepšenie stavu v školstve.

Ilustračný obrázok k článku Na Cirkevnej škole sa učí. Učitelia nechcú prísť o peniaze, riaditeľ je znechutený
Foto: Jaroslav Dodok

„Samozrejme, že ani v našej škole nie sme spokojní so stavom a financovaním v školstve. O to viac, že v cirkevných školách sú školské zariadenia a Základné umelecké školy financované z podielových daní cez mestá a obce len na 88% oproti štátnym školám. Koľkokrát sme to už pripomienkovali a nič sa nezmenilo,“ zhodnotil riaditeľ školy Štefan Hric.

Hoci by sa rád mýlil, už neverí, že tieto protesty niečo vyriešia. Zamestnanci školy sa zapojili do výstražného štrajku 13. septembra, ale pred Vianocami už podľa Hrica nechcú prísť o ďalšie peniaze, ktoré by im za účasť v štrajku neboli vyplatené.

„Po 38 rokoch v školstve som sa už tých sľubov napočúval, a preto ani teraz nemám dôvod veriť tomu, že niekto túto kritickú situáciu v školstve má záujem úprimne vyriešiť. Koľko pripomienok, petícií a uznesení z celoslovenských porád, z valných zhromaždení Združenia katolíckych škôl sme zasielali kompetentným na MŠ SR a koľko stretnutí a sedení sa k týmto nespravodlivostiam a nedostatočnému financovaniu v školstve už uskutočnilo? Myslíte, že sa niečo zmenilo? Nič sa nezmenilo,“ konštatoval Hric.

On sám je z toho už dosť znechutený, keď vidí, že sa nájdu peniaze na všetko možné, len na školstvo nie. „Zle dopadne krajina, ktorá nenájde peniaze na vzdelanie,“ upozornil Hric.

Svoje brány dnes aj napriek štrajku nechala otvorené aj kreatívna materská škôlka v Poprade. „My plne podporujeme štrajk, nesúhlasíme so stavom, v akom sa školstvo na Slovensku nachádza, aj kvôli tomu vlastne vznikla naša škôlka, aby sme priniesli iný prístup k deťom, rodičom a učiteľom aj iný systém výchovy,“ uviedla manažérka kreatívnej škôlky Juliana Majdeková.

Podľa nej však rodičia detí musia chodiť do roboty, zarábať peniaze a nemôžu za to, že situácia v školstve je zlá. Nezdá sa jej teda správne trestať rodičov tým, že sa školské zariadenia zatvoria.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM