Dominika Pacigová Iné športy

Na Malom štrbskom maratóne sa stretli stovky pretekárov: Keňan triumfoval

V podtatranskej obci Štrba si zmerali sily pretekári z celého sveta. Tradičné športové podujatie napísalo už 41. ročník.

Ilustračný obrázok k článku Na Malom štrbskom maratóne sa stretli stovky pretekárov: Keňan triumfoval
Foto: Dominika Pacigová

Na Malom štrbskom maratóne (MŠM) súťažili okrem Slovákov aj pretekári z Maďarska, Poľska, Ukrajiny, Nemecka, Českej republiky a Kene. Organizátori pripravili tradičnú 31-kilometrovú trať zo Štrby do Liptovskej Tepličky a naspäť. Fanúšikov kratších tratí čakala „desiatka“, ktorú absolvovali aj pretekári v kategórii Nordic Walking. Žiacke kategórie bežali ulicami obce Štrba.

Stanovili limit

Každý rok je o podujatie veľký záujem. Organizátori stanovili limit, a to 500 pretekárov. „Tridsaťjeden kilometrová trať je krásna. Vedie údolím Čierneho Váhu. Je kopcovitá, dáva všetkým zabrať,“ skonštatoval riaditeľ pretekov Michal Šerfel s tým, že ju pretekári, čo sa týka náročnosti, prirovnávajú k 42-kilometrovému maratónu.

Na podujatí nechýbal ani maratónec z Českej republiky, ktorý pretekal 30 rokov. „Štrba je pre mňa výnimočným miestom. Keď som pretekal ja, bolo to pekné, ale s dnešnou organizáciou a nadšením ľudí sa to nedá porovnať. Organizátori dotiahli podujatie na veľmi vysokú úroveň,“ uviedol Jiří Štýbnar.

Obsadili popredné priečky

Favoritmi MŠM boli kenskí bežci, ktorí obsadili prvé dve priečky. Triumfoval Geoffrey Githuku Chege. „Pretekalo sa mi veľmi dobre. Mám rád tatranskú prírodu a týchto ľudí. Prvé miesto ma teší, chcel by som prísť aj na budúci rok,“ prezradil kenský bežec, ktorému sa nepodarilo zdolať traťový rekord Oresta Babiaka.

Na druhom mieste dobehol Stephen Ndege, bronzovú priečku obsadil Viktor Starodubtsev. Prvý Slovák v cieli skončil v celkovom poradí na piatom mieste. „Najťažším úsekom bolo pre mňa posledných šesť kilometrov. V mojej kategórii som chcel skončiť na druhom mieste za Orestom Babiakom. Cieľ som splnil, veľmi ma to teší,“ poznamenal Tomáš Kopčík z Trnavy.

Medzi ženami sa z víťazstva tešila česká pretekárka. „Na otočke z kopca som predbehla bežkyňu z Kene. Vtedy som cítila nádej, že by som si mohla udržať prvé miesto. Nakoniec sa mi to aj podarilo,“ povedala Marcela Joglová, za ktorou dobehla Joyce Muthoni Njeru z Kene a tretie miesto si v celkovom poradí odniesla Slovenka Zuzana Korotvičková.

Foto: Dominika Pacigová

Panovala skvelá atmosféra

S desaťkilometrovou traťou si najrýchlejšie poradil Jozef Dubašák. V ženskej kategórii obsadila prvé miesto Aneta Smerčiaková. Skvelú atmosféru dotváralo príjemné letné počasie. „Myslím si, že aj tento ročník patril k vydareným, čo nás veľmi teší. Taktiež sme mali možnosť vidieť pekné bežecké výkony,“ uzavrel Michal Šerfel.

Výsledky Malého štrbského maratónu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM