Peter Handzuš Rôzne

Na odpadky chodí ďalšia medvedica s mláďatami. Je váčšia ako bola Ingrid

Na území Tatranskej Lomnice vo Vysokých Tatrách miestni obyvatelia stretávajú medvedicu s dvoma mláďatami.

Ilustračný obrázok k článku Na odpadky chodí ďalšia medvedica s mláďatami. Je váčšia ako bola Ingrid
Foto: Peter Handzuš

Podľa slov riaditeľa Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavla Majka sa objavuje najmä v nočných hodinách a vyhľadáva odpadky v kontajneroch. Prvýkrát sa medvedica podľa zástupcu náčelníka Mestskej polície Vysoké Tatry Jozefa Štefaňáka objavila zhruba pred mesiacom a pol na jednom zo sídlisk v Tatranskej Lomnici pri rekreačnom zariadení.

„Situácia s medveďmi v Tatrách je dosť kritická, mesto na to upozorňuje už viacej rokov, no niektorí zodpovední sa tvária, že tento problém neexistuje alebo, že ho netreba riešiť,“ povedal Štefaňák s tým, že medvedica sa v Tatranskej Lomnici objavila ešte v čase, keď bola Ingrid v Litovskej Kokave, kde ju nakoniec aj odstrelili. Ako ďalej doplnil, táto medvedica je oveľa väčšia, ako bola Ingrid.

Problémové správanie medveďov začína v národnom parku podľa Štefaňáka pribúdať. „Medvede sú premnožené, je ich strašne veľa na toto územie,“ doplnil zástupca náčelníka mestskej polície. Výskyt medvedice v Tatranskej Lomnici majú na mestskej polícii nahlásený takmer denne. Väčšinou sa zdržuje v lokalite okolo rekreačných zariadení. „Upozornili sme majiteľov reštaurácií a hotelov, že je potrebné mať zabezpečené kontajnery,“ povedal Majko. Podľa neho je potrebné zaviesť systémové opatrenie, aby medvede nechodili vyjedať odpadky na územie mesta.*** „Situácia sa nevyrieši tým, že sa nejaké zviera odstrelí. Zatiaľ táto medvedica nie je riziková, je so zmenením správaním. My to monitorujeme, pokiaľ dôjde k zásadnej zmene správania, nevylučujem aj krízové riešenie,“*** poznamenal riaditeľ Správy TANAP-u.

„Nešťastím je, že medvedica učí takémuto správaniu aj svoje potomstvo. Takže budú tri problémové medvede. Zase zopakujem, my sme ľudia, my musíme začať robiť nejaké opatrenia, pretože odstrel je len dočasné riešenie,“ povedal Majko. Podľa neho by mali mať všetky zariadenia cestovného ruchu odpad zabezpečený proti medveďom. Zmena správania u medveďa môže nastať u zvieraťa kedykoľvek, tvrdí riaditeľ Správy TANAP-u.

V prípade, že ľudia stretnú medveďa, je podľa Štefaňáka potrebné, aby robili prirodzený hluk. „Medveď má výborný sluch a počuje na veľkú vzdialenosť. Ak nie sú nejaké problémy, tak by nemal na človeka zaútočiť,“ uzavrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM