Peter Handzuš Správy

Na Skalnatom plese posvätili kaplnku. Nachádza sa v nadmorskej výške 1754 metrov nad morom

Na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách dnes slávnostne posvätili najvyššie položenú kaplnku na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Na Skalnatom plese posvätili kaplnku. Nachádza sa v nadmorskej výške 1754 metrov nad morom
Zdroj: TASR

Slávnostnú svätú liturgiu celebroval vladyka Ján Babjak, prešovský arcibiskup metropolita. „S veľkou radosťou som privítal myšlienku zriadiť na tomto mieste kaplnku, pretože aj sem ľudia prichádzajú vo veľkom počte, obdivujú krásu hôr a je dobré, keď tu budú môcť objaviť aj krásu svojej duše,“ konštatoval Babjak.

Kaplnka sa nachádza v historickej budove Encián v nadmorskej výške 1754 metrov nad morom. Ide o gréckokatolícku kaplnku, ktorá je zasvätená presvätej Bohorodičke nepoškvrnenej čistoty. Prísť pomodliť sa alebo na chvíľu sa zastaviť tu však môže ktokoľvek. „Bol som v Dolomitoch v Taliansku a tam som videl, že v dolinách sú kaplnky so stálou službou. Tak som sa rozhodol, že aj my by sme tu mohli mať kaplnku. Môže sem prísť ktokoľvek, je to miesto, kde môžu ľudia v tichosti porozmýšľať či pomodliť sa a poďakovať tomu najvyššiemu,“ priblížil autor myšlienky a šéf Tatranského okrášľovacieho spolku Patrik Kolesár.

Cez leto bude v kaplnke k dispozícii gréckokatolícky kňaz, a to vždy od 15. do 18. hodiny. Zároveň sa tu bude každý týždeň v nedeľu o 15. hodine konať bohoslužba, raz do mesiaca bude gréckokatolícka, raz evanjelická, raz pravoslávna a raz rímskokatolícka. Arcibiskup si tu vie predstaviť dokonca aj svadobný obrad. „Svedkovia, snúbenci, kňaz sa sem zmestia, dokonca aj miništrant, tak prečo nie,“ dodal Babjak.

Ľudia v dnešnej rýchlej dobe podľa Kolesára potrebujú v horách miesto, kde je pokoj, ticho, môžu tam rozjímať a venovať čas sebe, prípadne modlitbe. „Z praxe viem, že dnes čím ďalej, tým viac ľudí potrebuje aspoň na týždeň niekde vypnúť a stiahnuť sa mimo spoločnosti. Tu je taký priestor,“ upozornil Kolesár. V kaplnke ešte pribudne ikonostas, postupne sa bude počas sezóny ešte dokončovať. Administratívne bude tento boží stánok patriť pod farnosť v Poprade.

Budova Encián je národnou kultúrnou pamiatkou, známou tiež ako hotel Encián Skalnaté pleso. Je dielom slovenského architekta Dušana Jurkoviča a pôvodne bola rozdelená na dve samostatné časti, lanovkovú a hotelovú. Dnes sa tu nachádza najvyššie položená galéria na Slovensku a tiež kníhkupectvo a vyhliadková veža.

Na Skalnatom plese posvätili kaplnku. Nachádza sa v nadmorskej výške 1754 metrov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM