Peter Handzuš Rôzne

Na Slovensku pribudnú tri nové chránené vtáčie územia

Malá Fatra, Slovenský raj a Tatry sú ďalšie chránené vtáčie územia (CHVÚ), ktoré vyhlási Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky. Vyhlásením chránených vtáčích území sa zabezpečí prežitie a rozmnožovanie vtáčej populácie. Vyhlášky, kto

CHVÚ Malá Fatra je jedným z troch najvýznamnejších území na Slovensku, kde hniezdi sokol sťahovavý, orol skalný, ďateľ bielochrbtý či muchárik bielokrký a jedným z piatich najvýznamnejších území na Slovensku pre hniezdenie skaliara pestrého. Územie s výmerou 66 228 hektárov sa z väčšej časti prekrýva s už existujúcimi chránenými územiami, predovšetkým s územím Národného parku Malá Fatra.
Jedným z piatich najvýznamnejších území na Slovensku, kde hniezdi sokol sťahovavý je CHVÚ Slovenský raj. Jeho územie má výmeru 25 243 hektárov a prekrýva sa s Národným parkom Slovenský raj a jeho ochranným pásmom.
V poradí tretie CHVÚ Tatry má výmeru 54 611 hektárov a je jedným z troch najvýznamnejších území na Slovensku pre hniezdenie druhov ako je orol skalný, tetrov hlucháň, tetrov hoľniak, jariabok hôrny a kuvik vrabčí. Územie sa prekrýva s Tatranským národným parkom a jeho ochranným pásmom.
Minister József Nagy chce aj naďalej pracovať na zachovaní a obnove biotopov a zabezpečení podmienok ochrany populácie sťahovavých druhov vtákov a vtákov európskeho významu v ich prirodzenom prostredí.
Z celkového počtu 41 bude k 15. januáru 2011 dovedna vyhlásených 37 chránených vtáčích území, ktoré sú súčasťou vládou schváleného Národného zoznamu navrhovaných vtáčích území. Vyhlásením uvedených chránených vtáčích území si Slovenská republika sčasti splní záväzok vyplývajúci zo smernice Európskeho parlamentu a Rady (č. 2009/147/ES z 30. novembra 2009) o ochrane voľne žijúceho vtáctva.
Informáciu TASR poskytla hovorkyňa MŽP SR Beatrice Hudáková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM