Rôzne

Na Spišskej Magure vysadia tisícky stromčekov: Pomôcť dobrej veci môžu i ďalší dobrovoľníci

5 tisíc stromčekov vysadia dobrovoľníci na Spišskej Magure, kde stav lesov už dlhší čas nie je ideálny. Pridať sa môžu i ďalší, ktorým na našich horách záleží.

Ilustračný obrázok k článku Na Spišskej Magure vysadia tisícky stromčekov: Pomôcť dobrej veci môžu i ďalší dobrovoľníci
Zdroj: Mesto Košice

„Tamojšie lesy sú poškodené víchricami, ktoré sa územím prehnali aj tento rok, ale aj podkôrnym a drevokazným hmyzom,“ skonštatovala marketingová manažérka strediska v Bachledovej doline Martina Múdra. Chodník korunami stromov preto oslovil Technickú univerzitu vo Zvolene a Pieninský národný park (PIENAP), ktorí navrhli opatrenia na zlepšenie terajšieho stavu. Stredisko tak každý rok vysadí tisícky nových stromov a osadí lapače hmyzu, aby obnova lesa bola rýchlejšia. Múdra dodala, že sily v sobotu spoja viacerí dobrovoľníci z okolitých obcí i organizácie pôsobiace v tomto regióne. Všetci sa stretnú o 10. hodine v Malej Frankovej pri stanici vleku, s cieľom pomôcť prírode. Počas akcie spolu vysadia viac ako 5000 stromčekov a vyčistia čo najväčšiu časť lesa od odpadkov.

Súčasťou programu bude i prednáška Správy PIENAP-u o ochrane prírody a sprevádzaná vychádzka Chodníkom korunami stromov. Podujatie bude mať i výchovnú funkciu, zúčastnia sa ho deti základnej školy vo Veľkej Frankovej, detského domova. „My túto iniciatívu určite vítame, pretože sa na tomto mieste začína tvoriť opäť druhovo pestrý les a každý jeden strom, ktorý sa v krajine vysadí, je určite pozitívom,“ zhodnotil riaditeľ Správy PIENAP-u Vladimír Kĺč. Dodal, že stromy sa budú tentoraz sadiť v okolí vleku.

Zároveň vysvetlil, že pred desiatkami rokov boli na tomto mieste lúky, kde sa oralo a kosilo, postupne prirodzene zarastali stromami, ale aj umelou výsadbou. Lykožrútová kalamita zasiahla tento región ešte o čosi skôr ako Vysoké Tatry, takže s obnovou lesa začali tamojší urbárnici už skôr. „Magura je horský hrebeň, ktorý má niekoľko typov lesa a biotopov. Tá odolnosť tých smrečín je iná ako niekde v bukovo-jedľovom lese, kde je pestrejšia škála drevín. Dalo sa teda očakávať, že nastane rozklad smrečín na Magure. Výsadba je tu teraz v inom zložení, ako bola tá čistá monokultúra predtým, je tam smrek, breza, jedľa a okolo tých vlekov pôjdu tiež dreviny, ktoré majú dlhšiu trvácnosť. V prvom rade je to jedľa a potom aj tzv. pionierske dreviny ako jarabina a breza,“ doplnil Kĺč.

Stredisko má pritom v pláne urobiť z tejto akcie každoročnú tradíciu a vysadiť tisícky nových stromov. „Stromy sme vysádzali svojpomocne už aj v minulosti. Teraz však príroda potrebuje našu pomoc intenzívne, preto musíme spojiť sily, aby sme zvládli vysadiť väčšie množstvo sadeníc a vyčistiť od odpadkov čo najväčšiu časť lesa,“ skonštatovala Mú­dra.

V Bachledovej doline si uvedomujú, že prírodu zaťažuje i rastúci turizmus. Návštevníci pohybujúci sa prírodou mimo vyznačených chodníkov sa podľa Múdrej nesprávajú vždy vzorne. „Odpadky nachádzame po celom lese,“ upozornila a dodala, že chcú preto investovať i do osvety turistov. Už dlhšie sa v stredisku nachádza informačné miesto, v ktorom sa turisti dozvedia, ako dlho sa v prírode rozkladá jednotlivý odpad, edukačných miest a foriem ešte pribudne. „Vypracovali sme niekoľko opatrení a krokov, ktorými chce postupne zlepšovať stav okolitej prírody a prispieť tak k jej zachovaniu pre ďalšie generácie,“ uzatvára Múdra.

Pri sadení stromčekov sú srdečne vítaní i ďalší dobrovoľníci, pričom štart bude v sobotu o 10:00 pri bistre Furmanec pod svahom v Malej Frankovej.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM