Monika Vengrínová Rôzne Rôzne

Na Starolesnianskych lúkach môžete zažiť noc, aká sa opakuje len raz do roka: Romantici si prídu na svoje!

Mimozemský život, súčasnosť a budúcnosť vesmíru, či pozorovanie nočnej oblohy... Aj taká bude noc, ktorá sa opakuje len raz do roka. Jej cieľom je ukázať výskumníkov ako obyčajných ľudí s neobyčajným povolaním a každému bez rozdielu veku priblížiť krásu a tajomstvá vedy a výskumu.

Ilustračný obrázok k článku Na Starolesnianskych lúkach môžete zažiť noc, aká sa opakuje len raz do roka: Romantici si prídu na svoje!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Piatkový deň a noc môže mať zvláštne čaro. Len v piatich mestách a miestach na Slovensku budeme mať možnosť zažiť Noc výskumníkov. Jedným takýmto miestom je aj areál Slovenskej akadémie vied na Starolesnianskych lúkach pri Tatranskej Lomnici.

Už od obeda 25.septembra čakajú všetkých záujemcov multimediálne ukážky práce tatranských astronómov i výklad o histórii a súčasnosti astronómie na Slovensku. Okrem toho sú od 18:00 každú hodinu pripravené zaujímavé prednášky na témy ako čas a priestor, mimozemšťania, Galileo Galilei, Venuša, či svetlo.

No a keď sa zotmie, na svoje si prídu romantické duše. „Od 19:00 do 24:00 bude možné, v prípade priaznivého počasia, pozorovať nočnú oblohu prenosnými ďalekohľadmi. Ak sa náhodou zamračí, pripravený je i náhradný program, ktorým je sledovanie simulovaného vesmíru,“ uvádza sa na webe podujatia. Vstup počas celého dňa je voľný.

Noc výskumníkov sa v minulom roku stretla s obrovským záujmom, keď sa do nej zapojilo viac ako 1 000 vedcov a výskumníkov, vyše 22 000 žiakov a študentov a všetkých podujatí sa zúčastnilo dovedna 177 000 návštev­níkov.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM