Správy

Na streche Kostola sv. Egídia vykonajú úpravy: Ďalší zásah nebude treba 50 rokov

Kostol sv. Egídia postavili v druhej polovici 13. storočia a je spolu s historickou renesančnou zvonicou dominantou centra mesta.

Ilustračný obrázok k článku Na streche Kostola sv. Egídia vykonajú úpravy: Ďalší zásah nebude treba 50 rokov
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Na streche Kostola sv. Egídia v Poprade vymenia ďalšiu časť šindľovej strechy. Aj tento rok bola totiž miestna rímskokatolícka farnosť úspešná so žiadosťou o dotáciu na obnovu kostola, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Informoval o tom miestny aktivista Rastislav Ovšonka, ktorý pred dvoma rokmi kostol sprístupnil verejnosti, v podkroví vybudoval galériu a teraz sa spolu s farou snaží o jeho obnovu.

Viac správ z Popradu:

„Na výmenu šindľovej strechy sme tohto roku získali z ministerstva kultúry z programu Obnovme si svoj dom 35-tisíc eur. Mohlo by to stačiť na dokončenie výmeny šindľa. Plánovali sme opraviť aj poškodené dažďové zvody a dobudovať odkanalizovanie strechy spojené s nevyhnutným archeologickým výskumom. Celkovo sme žiadali niečo vyše 56-tisíc eur. Prioritou však je dokončenie strechy,“ uviedol Ovšonka.

Polstoročie bez zásahu

Vlani sa podarilo z dotácie vo výške 40-tisíc eur vymeniť šindeľ nad loďou kostola, a tiež nad južným vstupom.

Tohto roku príde na rad strecha nad svätyňou, sakristiou a strieška nad vstupom do veže.

V lete tak bude opäť možné vidieť priamo v centre Popradu pri práci šindliarov. Ovšonka verí, že po úspešnom ukončení prác, ktoré potrvajú od augusta zhruba tri týždne, nasledujúcich minimálne 50 rokov nebude strecha kostola potrebovať ich zásah.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Osadia železné dvere

„Úspešní sme boli tohto roku aj so žiadosťou o dotáciu z Výzvy predsedu Prešovského samosprávneho kraja, kde sme získali dotáciu vo výške 3-tisíc eur. Tie poslúžia na výmenu medených lamiel na oknách veže, a tiež na výmenu dlážky v izbe strážnika, prípadne aj na úpravu vstupu do podkrovia. Tam plánujeme osadiť nájdené pôvodné železné dvere,“ doplnil Ovšonka.

Kostol sv. Egídia postavili v druhej polovici 13. storočia a je spolu s historickou renesančnou zvonicou dominantou centra mesta. Ide o pôvodne gotickú pamiatku, neskôr prestavanú v barokovom štýle, najzaujímavejším a umelecky najcennejším prvkom interiéru je bohatá fresková výzdoba z 15. storočia

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM