Pavol Hrabovský Rôzne

Náčelník Marián Gardoš: Policajt nikdy nevie, čo sa v službe stane

Prítomnosť v uliciach, udržiavanie poriadku a neistota v práci. Náčelník MsP Poprad, Marián Gardoš o náročnej práci v radoch mestskej políce.

Ilustračný obrázok k článku Náčelník Marián Gardoš: Policajt nikdy nevie, čo sa v službe stane
10
Galéria

Mestská polícia dbá o bezpečnosť v rámci miest po celom Slovensku. Vyspovedali sme popradského náčelníka, Mariána Gardoša, ohľadom jedinečnosti práce polície. Spolu s týmto povolaním prichádza veľká obeta a nástrahy, ktoré môžu byť fatálne.

Risk, nie zisk

V čom je práca mestskej polície náročná? Ide predovšetkým o neustále nasadenie, ktoré prebieha v netypických kanceláriách, ktorými sú samotné ulice: „Či je zima, sneží, je horúco – stále sme von. Gro našej práce je v uliciach,“ konštatuje Gardoš a dodáva, že táto práca nie je pre všetkých. Už vôbec nie je pre tých, ktorí hľadajú ľahký spôsob zárobku: "Nikto z policajtov túto prácu nevykonáva pre peniaze. Robí to človek, ktorý chce pomáhať iným a vidí v tom zmysel svojho života.“

Odhodlanosť k tejto práci išla ruka v ruke s tvrdou realitou, kedy vás na konci pracovnej kariéry mestského policajta, nečakal výsluhový dôchodok. Hoci mestská policia vykonávajú takmer identickú prácu, ako príslušník poriadkovej polície PZ SR: „Ľudia prichádzali k mestskej polícii s vedomím, že nikdy nebudú mať výsluhový dôchodok, tak ako majú príslušníci iných ozbrojených zborov," informuje Gardoš.

Mestskí policajti dlhé roky za výsluhy bojovali. Práve minulý rok sa im podarilo vyhrať. Po dovŕšení 56 rokov veku a 25 rokov služby má mestský policajt nárok na príplatok za prácu mestského policajta. Tvrdé podmienky však pretrvávajú a smutne sa podpisujú aj na samotných policajtoch. To vníma aj náčelník, dokonca vďaka skúsenostiam z prvej ruky:

„Robím tu už skoro tridsať rokov a poviem vám, že odtiaľto počas môjho pôsobenia žiaden mestský policajt neodišiel do starobného dôchodku. Všetci doposiaľ odchádzali do invalidného dôchodku. To čo prežili a zažili v službe sa negatívne podpísalo na ich zdraví.

Neistota ďalšej služby

Práca policajtov je jedným z najviac emočne vypätých povolaní. Čo je však jej najťažším prvkom? Sú to samotní občania: „Je to denno-denná práca s ľuďmi, s ktorými prichádzajú policajti do kontaktu. Väčšinou sa jedná o osoby, ktoré sa dopúšťajú protiprávnych konaní. Prichádzajú do kontaktu s ľuďmi, ktorí spáchali priestupok, alebo trestný čin,“ informuje Gardoš a dodáva, že policajt si nemôže byť istý ničím. Každý deň v službe znamená potencionálne riziko. Aj rutinný zákrok môže mať fatálne následky: „Policajt ide do služby s vedomím, že nikdy nevie do čoho ide a čo sa stane v službe.“

Príkladom na nevyspytateľnosť tejto práce je aj nedávny prípad z Bratislavy, kedy zásahová jednotka spacifikovala muža ozbrojeného nožom. Pri otázke na margo policajných zákrokov v očiach verejnosti, odpovedá náčelník nasledovne: „Ľudia zväčša posudzujú policajné zákroky emocionálne a nie racionálne. Málokto vie a pozná oprávnenia policajtov, postupy a štandardy pri výkone zákrokov.“ Mnoho ľudí často kritizuje prácu polície, načo náčelník reaguje s úsmevom:

„V mnohých prípadoch mám pocit, že v našej spoločnosti nielen futbalu, hokeju, ale aj práci polície rozumie každý. Posudzovať zákroky a vynášať súdy z pohľadu laickej verejnosti, je veľmi ľahké, no v mnohých prípadoch tendenčné a zavádzajúce.“

Jeden policajt na 1000 obyvateľov

Nutnosťou práce mestského policajta je fakt, že pri práci je nutné byť úprimný. Voči svojmu okoliu, voči občanom, no najmä – sám voči sebe: „Musíte si sami zvážiť či túto prácu chcete vykonávať. Mali sme aj prípady, kedy policajti sami po určitom čase vyhodnotili, že na túto prácu jednoducho nemajú a odišli sami. Klobúk dole pred takýmito ľuďmi, ktorí si vedeli priznať a povedať – ja na to nemám.“

Mestská polícia má od minulého roku novú organizačnú štruktúru, ktorá upravila počty policajtov v jej radoch: "V júni 2019 bola schválená nová organizačná štruktúra mestskej polície, kde bol schválený počet policajtov na 54. Pričom sa vychádzalo zo súčasných bezpečnostných odporúčaní, z ktorých pripadá na jedného policajta 1000 obyvateľov,“ informuje Gardoš. Z dôvodu výpadku príjmov pre koronakrízu bol však počet znížený na výsledných 44. Náčelník ale dodáva, že poriadok a bezpečnosť sú naďalej prioritou, nehladiac na súčasný stav:

„V žiadnom prípade nie je ohrozená bezpečnosť občanov, no určite by pomohol vyšší počet policajných príslušníkov."

Nezabudnite nás aj naďalej sledovať na našom Facebooku a Instagrame. Nenechajte si ujsť aktuálny obsah z Popradu a okolia.

Mestská polícia Poprad
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM