Martin Sýkora Samospráva

Nad Kvetnicou bude vyhliadková veža: Mesto vyhlásilo na Zámčisko súťaž

Poprad sa dodnes nemôže pochváliť vyhliadkovou vežou. Prvá by mala pribudnúť nad Kvetnicou, v lokalite Zámčiska - magistrát vyhlásil architektonickú súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Nad Kvetnicou bude vyhliadková veža: Mesto vyhlásilo na Zámčisko súťaž
Zdroj: Dnes24.sk

Poprad ako jedno z miest, ktoré sa stavať na cestovnom ruchu dodnes nedisponuje vyhliadkovou vežou. Pôvodne uvažoval nad sprístupnením veže kostola na námestí. Ešte v júli primátor hovoril o otvorení vyhliadky v centre, doteraz tam však verejnosť nemôže. Vyhliadkové veže sú súčasťou turisticky frekventovaných mi­est.

Podtatranci však majú veľký záujem o miesto, odkiaľ by sa dalo mať podtatranskú metropolu s veľhorami ako na dlani. Preto Mesto Poprad vyhlásilo verejnú anonymnú architektonicko-konštrukčnú súťaž návrhov na riešenie vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko nachádzajúcom sa južne od Popradu, nad mestskou časťou Kvetnica.

Navrhovaná vyhliadková veža sa má stať objektom s potenciálom zatraktívniť pre širokú verejnosť plánovaný lesopark celomestského významu, iniciovať jeho intenzívnejšie využívanie a skultúrňovanie s odkazom na bohatú históriu a prírodné danosti. „Od súťaže očakávame taký návrh, ktorý čo najlepšie zapadne do prostredia a historického kontextu tohto miesta, ktorý chceme prezentovať. Zámčisko ponúka pekné pohľady na okolie a táto vyhliadková veža by mala byť jeho novou dominantou,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

„Podľa podmienok súťaže musí výška veže poskytovať kvalitný výhľad na všetky svetové strany. O výsledku rozhodne súťažná porota, zložená zo zástupcov mesta Poprad a stavovských organizácií, Slovenskej komory architektov a Slovenskej komory stavebných inžinierov,“ informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda. Termín na odovzdanie súťažných návrhov je 6. decembra do 14:00 hod.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM