Peter Handzuš Kultúra

Nadšenci v Toporci chcú zachrániť kaštieľ. Práce majú vyše hlavy

Kaštieľ Gőergeyovcov v podtatranskej obci Toporec sa podarilo zachrániť, hoci práce na jeho obnove bude ešte veľa.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci v Toporci chcú zachrániť kaštieľ. Práce majú vyše hlavy
Zdroj: TASR

„My sa pokúšame tento kaštieľ zachrániť už od roku 2011, keď sme ho prevzali a bol v takom stave, že hrozilo jeho úplné zrútenie. Urobili sme vtedy také najnutnejšie záchranné práce, nemali sme žiadne financie. Práce sa týkali hlavne provizórneho zastrešenia objektu,“ priblížil predseda občianskeho združenia Astra Slavomír Regec.

Na opravy idú tisíce eur

Minulý rok sa podarilo OZ získať grant z Ministerstva kultúry SR vo výške 12 000 € a 4 000 € z Prešovského samosprávneho kraja, za ktoré sa z objektu vyniesli takmer všetky sutiny, podarilo sa tiež vybudovať časť obvodového venca a časť stropného zastrešenia vrchných miestností.

„Tento rok sme dostali ďalší grant z MK vo výške 38 000 € a Úrad práce sociálnych vecí a rodiny nám poskytol desiatich nezamestnaných robotníkov, na ktorých nám prispieva,“ doplnil Regec s tým, že tohto roku by sa malo podariť dokončiť stropné zastrešenie kaštieľa i obvodový veniec. Okrem toho sa už opravili vnútorné klenby v rytierskej miestnosti i v ďalších dvoch a vyčistili sa všetky časti od sutín zo spadnutých stropov. Všetky murárske práce sa robotníci usilujú robiť z pôvodného materiálu, ktorý tu ostal.

„Teraz potrebujeme zohnať peniaze na samotnú strechu a už keď budeme mať ten objekt celkom zastrešený, bude sa nám ľahšie pracovať a zamedzí sa tomu, že to, čo sme už urobili, sa zničí,“ zdôraznil Regec. Na novú strechu a niektoré práce vo vnútri kaštieľa by OZ potrebovalo okolo 100 000 €.

Kaštieľ môže zviditeľniť región

Hlavnou myšlienkou je, aby kaštieľ slúžil turistom, keďže tu vyrástlo množstvo významných osobností z Uhorska. Prichádza sem veľa predovšetkým maďarských turistov, ktorí vedia o kaštieli i o jeho histórii. Aj počas leta sem prišli autobusy s turistami, ale aj individuálni návštevníci, ktorí sa tešia, že sa pracuje na obnove objektu. „Jeho postupná rekonštrukcia by určite spropagovala nielen obec, ale aj celý región,“ dodal Regec.

Vedúca Krajského pamiatkového úradu Prešov v Poprade Iveta Bujnová si dnes bola areál obhliadnuť a konštatovala, že s prácou robotníkov je spokojná. „Obnova je zameraná na stabilizáciu historických murív a celého objektu. Urobila sa koruna, ktorá má za úlohu zastabilizovať a zabrániť ďalšej degradácii týchto historických murív. Už môžeme s istotou povedať, že tento objekt je viac-menej zachránený,“ konštatovala. KPÚ nariadil spracovať aj architektonicko-historický výskum kaštieľa, ktorý by mal pomôcť pri spracovaní projektovej dokumentácie ďalšej obnovy, predovšetkým interiéru.

Kaštieľ v minulosti využívali poľnohospodári

Najstaršia časť kaštieľa, dnešná severozápadná, mohla podľa odhadov pochádzať ešte zo začiatku 14. storočia, keď už bola obec Toporec sídlom rodiny Gőergeyovcov. Podľa starších záznamov mal kaštieľ kedysi deväť pivníc, na prízemí sa nachádza 17 miestností a na poschodí sa okrem 12 izieb nachádzala aj jedna veľká rytierska sála. Súčasťou budovy je tiež átrium.

Posledná podoba kaštieľa, ktorú dokumentujú na základe dobových fotografií, predstavovala dvojpodlažný objekt obdĺžnikového pôdorysu s manzardovou strechou. V prednej časti bol park, kde bol hlavný vstup do kaštieľa, nachádzala sa tu aj veľká záhrada s ovocným sadom, vedľa bol liehovar, kde sa ovocie spracovalo a okolo boli umiestnené hospodárske budovy.

V 90-tych rokoch minulého storočia bol kaštieľ ešte funkčný, využívali ho štátne majetky. Neskôr však došlo k poškodeniu strechy, pracovníci sa presťahovali a odvtedy objekt chátral.

Nadšenci v Toporci chcú zachrániť kaštieľ. Práce majú vyše hlavy
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM