Monika Gécziová Šport

Najlepšia juniorská športovkyňa Popradu: Tamara Potocká mieri medzi plaveckú špičku FOTO

Mladučká plavecká nádej Tamara Potocká dosahuje jeden úspech za druhým. V Prahe ju ocenili titulom najlepšia slovenská plavkyňa roka 2018 a aj doma v Poprade sa stala najúspešnejšou juniorskou športovkyňou za predchádzajúci rok. Ten ju vyniesol na plavecké výslnie...

Zdroj: Facebook

Tamara Potocká pochádza z Popradu, má 16 rokov a pretekárskemu plávaniu sa venuje od svojich siedmich rokov. Trénuje 11-krát do týždňa, a to hodinu a štvrť ráno a dve hodiny večer. Vekovo síce stále patrí medzi juniorky, zúčastňuje sa však už aj seniorských pretekov, kde tiež dosahuje pekné úspechy.

Tamarka navštevuje Športové gymnáziu Kukučínova v Poprade, kde má individuálny režim reprezentanta. „Napriek tomu nepociťujem žiadne úľavy, nakoľko aj napriek mojim absenciám musím absolvovať všetky písomky. Je len na mne, ako si to rozvrhnem. Keďže som si ale vybrala gymnázium, vedela som, že to bude ťažké. Myslím však, že to zvládam dobre a so svojimi výsledkami som maximálne spokojná,“ uvažuje Tamara s tým, že na pol roku bola dokonca vyznamenaná.

A i keď má pred sebou ešte veľa rokov štúdia, jej životným cieľom je kariéra profesionálnej plavkyne, na ktorú má už teraz poriadne našliapnuté. Je štvornásobnou juniorskou majsterkou Slovenska v dlhom bazéne (50 m), trojnásobnou seniorskou majsterkou Slovenska taktiež v dlhom bazéne a trojnásobnou seniorskou majsterkou Slovenska v krátkom bazéne (25 m). Ako juniorka tiež splnila limit na seniorské majstrovstvá sveta v dlhom bazéne, ktoré sa budú konať v lete v kórejskom Gwanju. Tamarka sa ich však nezúčastní.

Najväčší úspech na olympiáde mládeže

„V júli a v auguste sa v krátkom časovom rozmedzí konajú až tri vrcholné podujatia, z ktorých dve sú juniorské. S trénerom sa preto ideme sústrediť na juniorské majstrovstvá sveta i Európy,“ vysvetľuje plavkyňa, ktorá si najviac cení ôsme miesto z Olympijských hier mládeže – YOG 2018 v argentínskom Buenos Aires, čím sa zaradila medzi najlepších členov slovenskej výpravy na tomto podujatí.

„Vyzdvihnúť by som chcela aj tri účasti na majstrovstvách Európy juniorov v rokoch 2016 až 2018, ktoré sa konali v Maďarsku, v Izraeli a vo Fínsku, pričom najväčší úspech som dosiahla minulý rok v Helsinkách. Tu som sa prebojovala do semifinále a obsadila som desiate miesto,“ vymenúva svoje úspechy Tamara s tým, že bola tiež súčasťou Slovenského olympijského tímu na Európskej mládežníckej olympiáde EYOF 2017 v maďarskom Győri, kde pre našu krajinu vyplávala 15. miesto.

Jej ďalším úspechom boli majstrovstvá sveta juniorov konajúce sa v USA v Indianapolise, kde sa umiestnila na 21. mieste. Bola tiež na seniorských majstrovstvách sveta v krátkom bazéne v Číne, kde bola členkou štyroch štafiet, v ktorých trikrát prekonali slovenské rekordy a sama si vo všetkých urobila rekordy osobné. Najlepšie sa tu umiestnili na desiatom mieste.

OBRAZOM: Úspešná popradská plavkyňa Tamara Potocká
17
Galéria
Zdroj: archív Tamary Potockej

Najlepšia slovenská plavkyňa

Všetky tieto plavecké úspechy neostali bez povšimnutia. Za najlepšiu slovenskú juniorskú plavkyňu za rok 2018 ju vyhlásili v pražskom Karlíne, kde Slovenská plavecká federácia s Českým svazem plaveckých sportu oceňovali najlepších športovcov v plaveckých športoch za posledných sto rokov. Udialo sa tak pri príležitosti 100. výročia Československého plávania. Ocenenie najlepší športovec roka 2018 v kategórii juniorov si vyslúžila aj doma v Poprade.

Tento rok mladú plavkyňu čakajú kvalifikačné preteky na juniorské majstrovstvá Európy a sveta, v ktorých sa, podľa vlastných slov, bude snažiť splniť limity a kvalifikovať sa na ne. „Momentálne mám naplánovaných šesť pretekov na Slovensku, majstrovstvá Slovenska juniorov a majstrovstvá Slovenska seniorov. Plus dva mítingy v zahraničí so slovenskou reprezentáciou,“ vymenúva svoj súťažný plavecký plán na najbližšie obdobie Tamara, ktorá sa nešpecializuje len na jednu plaveckú disciplínu. Ako každý plavec však má svoju obľúbenú.

Plávanie jej detstvo nezobralo

„Moja srdcovka je motýlik na 50 metrov, bohužiaľ, táto disciplína zatiaľ ešte nie je zaradená do olympijského programu. Ďalším mojimi obľúbenými disciplínami sú 200 metrov polohový pretek a 50 a 100 metrov kraul,“ premýšľa nadaná plavkyňa, ktorej celý doterajší život sa točí okolo plávania. Napriek tomu, ako sama tvrdí, nikdy nemala pocit, že by jej plávanie zobralo detstvo, ako si myslí väčšina jej okolia.

„Všetky tie úspechy, emócie a hlavne zážitky, ktoré som prežila mi nikto nezoberie a ja som za to všetko vďačná. Samozrejme, musela som obetovať maximum svojho času, ale keďže zatiaľ to ide, budem aj naďalej na sebe pracovať,“ dodala Tamarka s tým, že občas má plávania až po krk a vtedy je rada, keď sa jej občas podarí robiť aj niečo iné. V zime preto lyžuje, bežkuje, v lete korčuľuje, bicykluje alebo relaxuje na pláži pri mori. „Rada tiež zájdem s kamarátmi do kina. A samozrejme, nemôžem zabudnúť aj na učenie,“ dodáva s úsmevom.

Vo videu nájdete aj rozhovor s Tamarkou tesne po odovzdávaní cien najlepším športovcom Popradu za rok 2018.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM