Ľubomír Hudačko Správy

Najrýchlejší lyžiari v Tatrách: Michal útočil na prekonanie rekordu, no ten odolal, FOTO

Lyžiari zo Slovenska, Poľska a Českej republiky sa pokúsili v Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách zdolať 44-ročný rýchlostný rekord Tatier.

Ilustračný obrázok k článku Najrýchlejší lyžiari v Tatrách: Michal útočil na prekonanie rekordu, no ten odolal, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Tatry Mountain Resorts

Dnes24.sk o tom informoval manažér komunikácie Tatry mountain resorts Marián Galajda.

Rekord z roku 1979

„Rekordne rýchlu jazdu Poliaka Jaceka Niklinského z roku 1979 (180,63km/h) sa aj napriek snahe všetkých zúčastnených prekonať nepodarilo,“ uviedol Galajda.

Slovenský rýchlostný rekord na zjazdovke v Lomnickom sedle drží od marca 2022 slovenský lyžiar Michal Bekeš, ktorý sa po tejto tatranskej zjazdovke rútil rýchlosťou 174,57 km/h. Po roku sa Michal pokúsil rekord vylepšiť.

„Mal som počas jazdy na trati problém, pretože mi zahranila vnútorná lyža. Nejdem sa na to ale vyhovárať. Jednoducho boli to preteky a je potrebné každú tisícinu sekundy dbať na to, aby sa človek nezranil a jazda bola ideálna od štartu až do cieľa,“ povedal krátko po dojazde do cieľa Michal Bekeš.

Skúsi to o rok

„Tým, že predvčerom nasnežilo, nový sneh nám jednoducho nedovolil ísť rýchlejšie. Škoda, pretože tá zjazdovka je veľmi dobe pripravená a veľmi rýchla. Nevadí, o rok to skúsime opäť,“ doplnil najrýchlejší Slovák na lyžiach, ktorý sa v Lomnickom sedle pripravuje na Majstrovstvá sveta vo francúzskom Vars, kde sa pokúsi spolu s ďalšími pretekármi prekonať svetový rekord 254 km/h.

Pretekárom pri pokuse o prekonanie Rekordu Tatier priamo na mieste držali palce aj primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák a primátor poľského Zakopaneho Leszek Dorula.

Chcú tradíciu

„Michalov nápad s prekonaním rekordu Tatier sa nám veľmi páči a keďže Tatranská Lomnica a Lomnické sedlo špeciálne sú jeho domácim strediskom, chceli by sme z tohto podujatia vytvoriť tradíciu. Táto výnimočná zjazdovka ponúka na tréning najrýchlejších lyžiarov veľmi dobré podmienky a budeme radi, ak sa tu pretekári stretnú aj o rok a pokúsia sa rekord Tatier prekonať,“ uzavrel k téme riaditeľ lyžiarskeho strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský.

Dosiahnuté rýchlosti:

Predjazdci, lyžiari:

  • Patrik Kolesár 150,96km/h; Marel Dolák 143,05km/h.

Snowboard:

  • Boris Karolčík (SK) 117,16 km/h

Lyže:

  1. Michal Bekeš (SK) 171,44km/h
  2. Radim Palán (CZ) 169,81km/h
  3. Petr Urban (CZ) 167,09km/h
  4. Edvard Foldyna (CZ) 166,57km/h
  5. Dariusz Duda (PL) 164,88km/h

Viac záberov z podujatia nájdete v priloženej fotogalérii

Objektívom: Rýchlostný rekord na lyžiach vo Vysokých Tatrách neprekonali
6
Galéria
Zdroj: Tatry Mountain Resorts
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM