Monika Vengrínová Rôzne

Najznámejšia slovenská orlica Anička? Užila si leto v Tatrách, takáto náročná trasa ju teraz čaká...

Zdá sa, akoby to bolo včera, čo sa najznámejšia slovenská orlica vrátila z Afriky užiť si leto doma v Tatrách. To sa blíži ku koncu a Anička sa už pripravuje na niekoľko tisíc kilometrov dlhú cestu.

Ilustračný obrázok k článku Najznámejšia slovenská orlica Anička? Užila si leto v Tatrách, takáto náročná trasa ju teraz čaká...
Zdroj: Dnes24.sk

Je to už tretí rok, ako ochranári začali sledovať samičku orla krikľavého, ktorej dali meno Anička. Vďaka 30-gramovému batôžku s vysielačkou na jej chrbte sa dozvedajú ďalšie zaujímavé údaje z jej života. „Anička počas tohto obdobia absolvovala dvakrát náročnú púť do Južnej Afriky a späť. Druhú zimu prekonala vzdušnou čiarou do Mozambiku rekordných 8400 kilometrov a zaletela takmer až k brehom Indického oceánu,“ priblížil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. 

V rokoch 2013 a 2014 vychovala spolu s partnerom Arnoldom vždy po jednom mláďati. Druhé hniezdenie bolo dosť dramatické, lebo po víchrici sa začalo hniezdo zosúvať a hrozilo jeho spadnutie aj s mláďaťom, čo mohla verejnosť sledovať v priamom prenose cez kameru. „Hniezdo sme spevnili a mláďa v auguste šťastne vyletelo. Tento rok naše orly podľa pozorovaní nezahniezdili, aj keď sa zdržovali celú dobu na hniezdisku a v jeho okolí. Navyše ich minuloročné hniezdo v apríli obsadila kuna a porodila v ňom mladé,“ doplnil Majko s tým, že jedno z mláďat Arnold chytil a odniesol preč. 

V najbližších dňoch by mala Anička opäť vyštartovať na svoju ťahovú cestu smerom na juhovýchod. Poletí do Maďarska cez rumunské Karpaty a Turecko, okrajom Čierneho a Stredozemného mora a ďalej cez Sinajský poloostrov popri Červenom mori do Afriky. „Keď Anička začne migráciu, budeme verejnosť opäť informovať o jej krokoch,“ uzavrel Majko.

foto: Správa TANAP

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM