Monika Vengrínová Rôzne

Napätie sa dá v týchto dňoch už krájať: Orlica Anička má odletieť od nás až do ďalekej Afriky

Do týždňa by mala začať migrovať do Afriky orlica Anička, ktorej ochranári minulý rok nainštalovali GPS solárnu vysielačku. Napätie ochranárov sa dá krájať.

Ilustračný obrázok k článku Napätie sa dá v týchto dňoch už krájať: Orlica Anička má odletieť od nás až do ďalekej Afriky
Zdroj: Dnes24.sk

„S napätím, ktoré by sa dalo krájať, očakávame každým dňom, že naša orlica Anička začne opäť migráciu do ďalekej Afriky. Minulý rok vyštartovala 19. septembra pred obedom a preletela postupne až do Juhoafrickej republiky vzdialenej vzdušnou čiarou až 8000 kilometrov,“ informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

Pri svojom putovaní preletela cez tri kontinenty – Európu, Áziu a Afriku – a navštívila 20 rôznych štátov. „Uvidíme, kedy Anička opustí svoje liptovské hniezdisko tento rok. Budeme opäť sledovať takmer každý jej krok,“ dodal Majko.

Ochranárov najviac zaujíma, či bude trasa jej letu rovnaká, alebo či dokonca nezmení svoje zimovisko. „Držíme jej palce na ďalekej ceste a tešíme sa, čím nás opäť prekvapí,“ uzavrel Majko.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM