Rôzne

Národná cena za kvalitu pre Petra Madzíka: Ocenenie získal za článok v britskom časopise

Ocenenie Národnej ceny za kvalitu SR za najlepší vedecký príspevok v oblasti kvality práce, produkcie a života získal začiatkom novembra Peter Madzík z Katedry manažmentu Katolíckej univerzity so sídlom v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Národná cena za kvalitu pre Petra Madzíka: Ocenenie získal za článok v britskom časopise
Zdroj: budfri.sk

Peter Madzík pôsobí na Katedre manažmentu Katolíckej univerzity so sídlom v Poprade. Ako uviedol, pre jednotlivca má toto ocenenie motivačný charakter, avšak významnejší prínos má pre univerzitu. Podľa jeho ďalších slov Akreditačná komisia posudzuje kvalitu univerzít podľa viacerých kritérií, pričom jedno z nich tvorí atribút ocenenia. Príspevok bol uverejnený 3. júna tohto roku v britskom karentovanom časopise Total Quality Management & Business Excellence.

„Článok sa venoval spokojnosti. Tá je najvýraznejším prejavom kvality. Spokojnosť je súhrnným psychologickým stavom, na ktorý vplýva viacero faktorov. Plnenie alebo neplnenie rozličných prvkov služby alebo produktu má rozličný dosah na hodnotenie kvality zo strany zákazníka. Článok bol zameraný na to, aby spresnil existujúci spôsob, ktorým možno tieto prvky posudzovať. Výsledky nemajú len teoretický dosah, ale dokážu byť uplatnené pri zvyšovaní kvality či už v oblasti produkcie, alebo služieb,“ priblížil obsah oceneného článku Madzík.

Zároveň uviedol, že kvalita vedy na Slovensku sa v súčasnosti stáva spoločenskou otázkou. „I keď sa viac poukazuje na jej negatívnu stránku, pozitívom je, že sa o tom začína diskutovať. V zahraničí sa na hodnotenie kvality vedy okrem iného berie do úvahy aj publikovanie vo vedeckých časopisoch. V súčasnosti, ak niekto zo Slovenska publikuje v zahraničnom karentovanom časopise, považuje sa to za relatívne veľký úspech. Je to hlavne preto, že články v týchto časopisoch prechádzajú veľmi náročným recenzným procesom, ktorého cieľom je zaručiť čo ich najvyššiu vedeckú hodnotu,“ vysvetlil s tým, že publikovanie v zahraničnom vedeckom časopise je zdĺhavý proces. Od podania vedeckého článku, cez recenziu až po výsledné publikovanie ubehne niekedy podľa neho aj rok.

Peter Madzík pracuje ako odborný asistent na Katedre manažmentu na Katolíckej univerzite so sídlom v Poprade. Venuje sa predovšetkým manažérstvu kvality. Vo výučbe sa spolupodieľa na zabezpečovaní manažérsky orientovaných predmetov, ako sú napríklad strategický alebo projektový manažment.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM