Peter Handzuš Správy

Naše hory sú plné dovolenkárov: Nápor turistov cítia aj v stredisku Bachledka

Nápor zažívajú nielen väčšie strediská vo Vysokých Tatrách, zvýšený záujem o lyžovačku i turistiku zaznamenali aj v Bachledovej doline.

Ilustračný obrázok k článku Naše hory sú plné dovolenkárov: Nápor turistov cítia aj v stredisku Bachledka
4
Galéria
Zdroj: TASR

Oproti vlaňajšku je však situácia v stredisku Bachledka Ski&Sun lepšia, keďže od novej zimnej sezóny tam peších i lyžiarov vyvezie 10-miestna kabínková lanovka. Stará lanová dráha nápor nezvládala, najmä v súvislosti so zvýšeným počtom návštevníkov Chodníka korunami stromov, ktorý sa nachádza na vrchole. „Novú gondolu Bachledka sme uviedli do prevádzky 22. decembra, čo výrazne zmenilo situáciu, keďže tá stará lanovka viezla klientov hore približne 25 minút, čo nová zvládne za maximálne sedem minút,“ porovnáva manažér strediska Peter Nemešany.

Stredisko sa po minuloročnom otvorení spomínaného chodníka muselo prispôsobiť požiadavkám turistov, pribudli hlavne peší, ktorí dá sa povedať obmedzovali lyžiarov, keďže pri ich nástupe museli kvôli bezpečnosti starú lanovku pribrzdiť. „Vybudovaním novej lanovky sa zvýšila prepravná kapacita strediska, ktorá je v súčasnosti na úrovni 1750 osôb za hodinu,“ dodal Nemešany s tým, že od otvorenia bola návštevnosť strediska približne 2000 návštevníkom, v týchto dňoch sa blížia k trom tisíckam denne. Všetky tri hlavné doliny sú už otvorené, fungujú všetky zjazdovky, okrem jedinej, ktorá je plne závislá od prírodného snehu. Lyžiari majú v Bachledke k dispozícii približne 11 kilometrov zjazdoviek.

„Nová lanovka je od talianskeho výrobcu, v prvej etape máme 30 kabín, do budúcna máme možnosť dokúpiť ďalších 16 kabín, čím sa kapacita zvýši na 2600 osôb za hodinu,“ doplnil konateľ strediska Dušan Šiška. Výstavba lanovky stála približne päť miliónov eur.

Vlani bojovali v Bachledke aj s nedostatkom parkovacích miest, tento problém sa čiastočne podarilo vyriešiť vybudovaním nových odstavných plôch priamo v stredisku, kde pribudlo približne 370 miest a na začiatku Ždiaru pri hlavnej ceste sú záchytné parkoviská so 400 miestami a ľudí odtiaľ zvážajú skibusy. „S lyžovačkou som veľmi spokojný, trate sú pripravené výborne, ráno sme si privstali, aby sme tu boli medzi prvými, pretože sme rátali s tým, že bude veľa ľudí,“ zhodnotil lyžovačku pod Belianskymi Tatrami Andrej Blaha z Detvy. Podľa ďalšieho lyžiara z Veľkej Lomnice stredisko situáciu s dopravou zvládlo, horšie je to ale s predajom lístkov, kde museli ľudia čakať v radoch aj desiatky minút. „Teraz je ale všade veľa ľudí, takže s tým viac-menej treba rátať,“ uviedol.

V Bachledovej doline prevládajú najmä poľskí a slovenskí návštevníci, dopĺňajú ich Maďari a na parkoviskách bolo vidieť aj autá s českými a inými zahraničnými poznávacími značkami.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM