Monika Vengrínová Rôzne

Návštevníci Popradu to povedali otvorene: Toto sú tri najsilnejšie stránky vášho mesta!

Letná turistická sezóna je definitívne za nami. Naše mesto navštívilo množstvo návštevníkov nielen zo Slovenska, ale i zo zahraničia. Ako sa im u nás páčilo, čo považujú za naše najsilnejšie stránky a čo naopak nebolo podľa ich gusta?

Ilustračný obrázok k článku Návštevníci Popradu to povedali otvorene: Toto sú tri najsilnejšie stránky vášho mesta!
Zdroj: TASR

Z dotazníkov, ktoré mali turisti možnosť vyplniť v Mestskej informačnej kancelárii (MIK) v Poprade vyplynuli zaujímavé fakty. Najpotešujúcejším zistením bolo, že viac ako 90 % návštevníkov sa plánuje do Popradu vrátiť. Za silnú stránku Popradu považujú výhľad na Vysoké Tatry a ich bezprostrednú blízkosť, pozitívne bola hodnotená tiež malá vzdialenosť od Slovenského raja. Okrem krás samotného mesta a blízkosti Tatier bolo ako tretia najsilnejšia stránka hodnotený miestny akvapark.

Podľa účastníkov dotazníkového prieskumu žijú v Poprade milí ľudia, mesto má svoju osobitú atmosféru, je čisté, pekné, upravené. Respondentom sa páčili podujatia organizované mestom, vrátane stánkov na námestí. Pozitívne hodnotenie si vyslúžila aj budova železničnej stanice. Niektorým hosťom sa páčila dostupnosť Popradu ako cieľovej destinácie – po ceste, železničnou dopravou aj letecky, pozitívne hodnotili aj turistický vláčik, ktorý premával v Poprade počas letnej sezóny, ihrisko pre deti na námestí; nákupné možnosti, či služby Mestskej informačnej kancelárie.

Negatívami asociáli, špinavé lavičky aj ceny služieb

Takmer tretina respondentov uviedla, že nie je nič, čo by ich v Poprade nepríjemne prekvapilo, prípadne neuviedli žiadnu odpoveď. Ďalších respondentov negatívne zaskočil počet asociálov na stanici a na námestí. Veľmi negatívne bola hodnotená tiež chýbajúca úschovňa batožín na železničnej stanici. Niektorí návštevníci poukázali na potrebu lepšieho značenia zo železničnej a autobusovej stanice do centra mesta. Medzi negatívami boli uvedené aj špinavé lavičky na stanici, ceny služieb, nevyužitý potenciál v podobe prázdneho námestia v Spišskej Sobote.

Časť respondentov by uvítala predĺženie prevádzkovej doby obchodov a kaviarní v centre mesta, chýbal im „život“ na Námestí sv. Egídia po 16:00 h. V centre Popradu chýbali návštevníkom neplatené verejné toalety a viac zdrojov pitnej vody, ocenili by širšie pokrytie linkami MHD a viac spojení do Vysokých Tatier – autobusovou alebo vlakovou dopravou. Turisti by privítali tiež možnosť výstupu na vežu Kostola sv. Egídia, viac parkov, návštevník zo Švédska by uvítal v Poprade viac cyklistických chodníkov.

Spätná väzba od turistov

Informácie získané v dotazníkovom prieskume by mali poslúžiť na ďalšie skvalitnenie a rozšírenie služieb v cestovnom ruchu. „Spätná väzba od turistov je mimoriadne dôležitá. Urobíme všetko pre to, aby sme nedostatky, na ktoré máme dosah, odstránili. Zároveň je to výzva pre ostatných, ktorých sa to týka, aby rovnako priložili ruku k dielu. Len tak budú spokojné obe strany – návštevníci i mesto so svojimi obyvateľmi,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Možnosť vyjadriť sa v prieskume využilo 47 návštevníkov mesta, pričom najviac respondentov bolo vo veku 25 – 34 rokov, nasledovala kategória 15 – 24 rokov, tretiu najpočetnejšiu skupinu tvorili osoby vo veku 35 – 44 rokov. Takmer polovica účastníkov prieskumu bola zo Slovenska, druhú najpočetnejšiu skupinu predstavovali návštevníci z Česka, nasledovali hostia z Nemecka, Francúzska, Švédska, Lotyšska a Holandska.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM