Peter Handzuš Správy

Nemocnica Poprad otvorila nové oddelenie. Urológia je vybavená špičkovými prístrojmi

Šesť lôžok, ktoré mali popradskí urológovia k dispozíci v rámci chirurgického oddelenia, kapacitami nepostačovalo na poskytovanie potrebnej zdravotnej starostlivosti. Vedenie nemocnice sa rozhodlo vybudovať samostatné urologické oddelenie, ktoré v našej spádovej oblasti doteraz chýbalo.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica Poprad otvorila nové oddelenie. Urológia je vybavená špičkovými prístrojmi
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Urologické oddelenie sa tak stalo najmladším z oddelení Nemocnice Poprad. V roku 2008 ho začal budovať lekár Erik Chorvát s jednou zdravotnou sestrou. Od poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti postupne prešli na jednodňovú a tiež ústavnú zdravotnú starostlivosť.

Od dnes otvára nemocnica nové priestory urologického oddelenia na prvom poschodí lôžkovej časti. Zrekonštruované oddelenie poskytuje 19 lôžok. V rámci toho sú pacientom k dispozícii 3 nadštandardné jednoposteľové izby a tiež izba pre detských pacientov so sprievodom.

Operujú vo vlastnej sále

"Dôležitým medzníkom nielen pre urologické oddelenie sa stal rok 2012, keď v Nemocnici Poprad otvorili nové Oddelenie centrálnych operačných sál, kde má medzi desiatimi operačnými sálami svoju vlastnú sálu aj urológia,“ vysvetľuje riaditeľ Nemocnice Poprad Jozef Tekáč.

V roku 2013 zaznamenala popradská nemocnica v odbore urológia 266 hospitalizácií, 195 operácií, operovanosť predstavovala 73,31%, v režime jednodňovej zdravotnej starostlivosti vykonali 323 výkonov.

Oddelenie vybavené špičkovou technikou

Ako výsledok nedávnych investícií pribudol na oddelení USG prístroj, extrakorporálny litotriptor a do konca roka by malo poskytovať služby ešte nové urologické RTG pracovisko s urologickým RTG prístrojom.

„Pre extrakorporálny litotriptor sme na 2. poschodí polikliniky vytvorili samostatné pracovisko. Prístroj je určený na rozbíjanie močových kameňov a rozšíri škálu liečebných metód urologickej ambulancie umiestnenej na 1. poschodí polikliniky. Litotriptor bude rovnako slúžiť pacientom hospitalizovaným na zrekonštruovanom urologickom oddelení,“ hovorí primár urologického oddelenia Erik Chorvát.

Nemocnica investovala z vlastného

Stavebná rekonštrukcia urologického oddelenia vrátane diagnostických pracovísk predstavuje sumu 194 759 € s DPH. Prístrojové vybavenie vo výške 1 318 998 € s DPH financovala Nemocnica Poprad z vlastných zdrojov.

Ďalšou víziou urologického oddelenia je podľa slov primára Erika Chorváta poskytnúť pacientom z regiónu kvalitnú urologickú starostlivosť 24 hodín denne, 7 dní v týždni a tiež rozvoj urologických laparoskopických operácií.

Otvorenie nového urologického oddelenia v Nemocnici Poprad
1
Galéria
Otvorenie nového urologického oddelenia v Nemocnici Poprad
12
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM