Peter Handzuš Krimi

Neodhrnutie snehu z chodníkov môže vyjsť draho

Za čistotu vnútroblokových chodníkov je zodpovedný vlastník alebo správca, prípadne užívateľ priľahlých obytných domov.

„V rámci zimnej údržby sú subjekty zodpovedné za čistotu chodníkov povinné odstrániť sneh a námrazu aj viackrát za deň po celej šírke chodníka,“ ozrejmil pre TASR hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.
V prípade nedodržiavania tejto povinnosti môže samospráva udeliť sankciu až do výšky 6638 eur. „Nerešpektovanie či ignorovanie takýchto povinností nie je iba vecou prípadných sankcií, ale aj zodpovednosti za zdravie a náklady spojené napríklad s liečbou úrazov alebo dokonca zlomenín. Preto platí, že aj kvôli snehu musíme poznať svoje povinnosti,“ poznamenal Kaliňák.
Vysvetlil, že sneh a námraza sa zhŕňajú na okraj vozovky tak, aby bol zabezpečený odtok vody pri odmäku a aby neboli zahatané odvodňovacie kanalizačné vpuste, zatarasené priechody pre chodcov, vjazdy a vstupy do budov, plochy určené na nakladanie a vykladanie tovaru či odvoz domového odpadu a podobne. Zhrnutý sneh sa spravidla ukladá na okraj chodníkov. Zhrňovať sneh na vozovku je zakázané.
Hromady snehu nie je možné tvoriť na miestach, ktoré musia ostať voľné. „Napríklad preto, lebo slúžia vjazdu do domov, alebo slúžia na zásobovanie. Dokonca v niektorých mestách je stanovený čas do ktorého je potrebné od snehovej nádielky vyčistiť chodníky, cesty či príjazdy k cintorínom,“ poukázal Kaliňák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM