Ľubomír Hudačko Rôzne

Netradičná ružová skriňa v Poprade púta pozornosť: TOTO je príbeh Všehošatníka

Zdieľané potraviny v obale a verejná skriňa s oblečením či s knihami a inými drobnosťami. To všetko Popradčania môžu využiť vďaka Kultúre, ktorá neexistuje.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná ružová skriňa v Poprade púta pozornosť: TOTO je príbeh Všehošatníka
6
Galéria

Všehošatník vznikol v apríli 2023, Všehobufet sa k nemu pridal len nedávno. Oba objekty nadväzujú na projekty, ktoré sme v podchode do Spišskej Soboty mohli zažiť už v minulosti.

Ružová skriňa

„Igor Hanečák tam spolu s ostatnými dobrovoľníkmi pod názvom Projekt podchod realizovali napr. Zónu bez peňazí, ktorá fungovala ako priestor na zdieľanie vecí zadarmo, od kohokoľvek a komukoľvek. My sme tomu dodali nový šat v podobe ružovej skrine. Všehobufet sme zostrojili spolu s Igorom, ktorý nás s touto myšlienkou oslovil,“ prezradila viac zo zákulisia pre poprad.dnes24.sk Jana Mlynarčíková z OZ Kultúra, ktorá neexistuje.

Je určený na zdieľanie trvanlivých potravín v obale, najlepšie neotvorených a v záruke.

Všehošatník je pre zmeu verejná skriňa s oblečením, ale aj s knihami a inými drobnosťami.

Aby sa nehanbili

„Ako z ich názvov vyplýva, sú verejným majetkom a sú určené pre všetkých. Chceme, aby sa ľudia nehanbili, alebo aby sa neštítili si odtiaľ niečo vziať. Podporia tým recykláciu a človeka to poteší; či už niečo darovať, alebo byť obdarovaný niekým cudzím,“ prezradila ďalej Mlynarčíková s tým, že je dobré, ak si ľudia nevezmú všetko pre seba, ale nechajú niečo aj iným, ktorí to môžu potrebovať viac.

Najzávažnejšie poškodený bol zatiaľ Všehobufet, ktorý musel čakať na opravu. Potrebovali však len nájsť ten správny materiál a opäť sa doňho neskôr dalo „ísť najesť“.

Upratujú aj neznámi

„Všehošatník sa na pár odrenín a nápisov drží veľmi dobre. Je pravdou, že sa pri ňom niekedy objaví neporiadok, ktorý však my alebo aj nám nezmámi ľudia upratujú. Staráme sa o nich teda spoločne,“ vysvetlila ďalej Mlynarčíková.

Zaujímalo nás tiež, prečo sa autori projektu vlastne rozhodli založiť Kultúru, ktorá neexistuje a čo presne má symbolizovať.

„Náš názov Kultúra, ktorá neexistuje, vznikol ako pomenovanie stavu, pozorovania okolia a potreby kultúry, ktorá v Poprade z rôznych príčin chýba. Bol to dostatočne chytľavý slogan, aby pritiahol ľudí s podobným problémom: existuje v Poprade kultúra? Našou prirodzenou odpoveďou bolo: poďme si ju vytvoriť,“ hovorí ďalej Jana.

Vítajú každého

Pod týmto názvom sa tak paradoxne schováva kultúra, ktorá existuje.

Ide o komunitou priateľov, ktorých spája spoločný cieľ: prepájať sa a spolupracovať za účelom budovania niečoho väčšieho, čo má potenciál zlepšiť život ľudí v Poprade a okolí.

Túžia prepájať aj iné komunity a poskytnúť im priestor na vzájomné poznanie sa a tvorbu. Ich komunita víta každého. „Záleží nám na otvorenosti, priateľskosti, aktivizácii jednotlivých členov, vzájomnej pomoci a naslúchaniu si,“ opísala Mlynarčíková.

Okrem toho, Kultúra, ktorá neexistuje organizuje väčšinu svojich aktivít v kultúrno-komunitnom priestore – Koľaji 22.

Rozvíjanie popradskej kultúry

Je to bezpečný priestor pre ľudí, ktorí taký priestor potrebujú, vyhľadávajú alebo tvoria.

„Je to inkubátor, kde sa kultúra a komunita tvoria tak, aby boli z dlhodobého hľadiska udržateľné a v Poprade fungujúce. Posolstvom Koľaje22 je ponúkanie príležitostí, či už pre umelecky činné osoby, ktoré sa u nás môžu realizovať alebo pre ľudí, ktorí sa chcú zapojiť do tímu dobrovoľníkov a pomáhať rozvíjať popradskú kultúru,“ vysvetlila ďalej Mlynarčíková.

Je tu tak možnosť prepájať sa, spolupracovať a vzájomne sa podporovať. Kto tak má záujem vystupovať, alebo pomôcť s organizáciou, môže sa k nim prihlásiť.

Popradčania využívajú služby Všehošatníka a Všehobufetu
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM