Monika Vengrínová Rôzne

Nevymenovaná riaditeľka obvinenia odmieta. Spor s primátorom skončí na súde

Kauza, ktorá sa ťahá už nejaký čas, stále nemá rozuzlenie. Bývalá riaditeľka Základnej školy s Materskou školou na Kopernikovej ulici v Matejovciach Mária Dudziková, ktorú primátor mesta Poprad nevymenoval do funkcie i napriek vyhratým voľbám tvrdí, že nepochybila a primátor porušil zákon.

Ilustračný obrázok k článku Nevymenovaná riaditeľka obvinenia odmieta. Spor s primátorom skončí na súde
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Školu zveľadila, dnes ju mesto osočuje

„Vyjadrenia mesta, v ktorých ma osočujú, sa ma už výsostne dotýkajú. Som presvedčená o tom, že pri mojom nevymenovaní do funkcie riaditeľky školy boli porušené zákony. Argumenty mesta nie sú v tomto prípade relevantné, pretože som nebola odvolaná z funkcie. Doslova ma však pobúrilo vyjadrenie, že je povinnosťou zriaďovateľa školy chrániť a zveľaďovať majetok mesta a že som nezodpovedná,“ hovorí s horkosťou v hlase bývalá riaditeľka.

Naopak tvrdí, že je zodpovedná až príliš a všetko, čo sa na škole v priebehu 5 a pol roka jej pôsobenia na riaditeľskej stoličke zmenilo, bolo k lepšiemu a jej zásluhou. Školu prebrala v značne zanedbanom stave, avšak všetky tieto havarijné situácie a nedostatky sa za čas jej pôsobenia vo funkcii riaditeľky školy podarilo odstrániť a urobiť i mnohé iné zlepšenia a obnovy.

„Pýtam sa preto, ako je možné, že zriaďovateľ svoj majetok nezveľaďoval do roku 2007. Zmeny nastali až po mojom nástupe na miesto riaditeľky. Škola odvtedy výrazne zmenila svoj vzhľad, profiláciu v školskom vzdelávacom programe, materiálne vybavenie, zmodernizovala didaktické a učebné pomôcky, má svoje logo a zmenila aj spôsob edukácie,“ uvažuje Mária Dudziková.

Primátor matejovskú školu od roku 2007 nenavštívil ani raz

Premena tradičnej školy na modernú sa podarila i vďaka projektom zo Štátnych fondov Európskej únie, z prostriedkov ministerstva školstva i z ďalších projektov, do ktorých sa škola zapojila. Celkovo tak získala počas funkčného obdobia bývalej riaditeľky mimo rozpočtu viac ako 250 000 eur a tak prispela k zveľadeniu majetku mesta a vybaveniu učební modernými didaktickými pomôckami, IKT tabuľami, notebookmi a k celkovému zlepšeniu pracovného a učebného prostredia.

To všetko malo podľa Dudzikovej vplyv aj na fakt, že sa od roku 2007 zvýšil počet žiakov, tried a oddelení v škôlke a v družine, i odbornosť vyučovania. Vybudované boli nové odborné učebne, zriadilo sa webové sídlo školy, škola nadviazala spoluprácu so školou v zahraničí, a čo je podľa nej hlavné, opäť si získala dôveru rodičov a žiakov.

„Som hrdá na to, čo som za 5 a pol roka vo funkcii riaditeľky školy dokázala urobiť pre matejovskú školu a tým aj pre mesto Poprad. Mohla by som to dokázať, keby som bola nezodpovedná? Škoda, že pán primátor nebol ani raz za toto obdobie školu pozrieť. Neukázal sa tu od školského roka 2006/2007, naopak, v začiatkoch môjho riaditeľovania sme od zriaďovateľa dostali viacero vyjadrení, v ktorých sa uvádza, že škola je právny subjekt, mesta sa netýka a problémy si tak má riešiť sama,“ hovorí bývalá riaditeľka.

Riaditeľka v spore vidí aj politický dôvod, dohru bude mať na súde

Spor medzi ňou a primátorom tak bude mať dohru na súde. Pre jej, podľa samotnej Dudzikovej, neoprávnené nevymenovanie do funkcie riaditeľky školy po právoplatne vyhratom výberovom konaní, v ktorom získala väčšinu hlasov, jej neostáva nič iné, ako sa obrátiť na súd, keďže normálnymi krokmi sa to už údajne riešiť nedá.

Mesto si totiž stále stojí za svojím a tvrdí, že tieto problémy trvajú dlhšiu dobu, počas ktorej si riaditeľka neplnila svoje povinnosti zodpovedne a nedodržiavala predpisy. Tá si však žiadneho pochybenia vedomá nie je:„Počas môjho pôsobenia na škole nebola na moju prácu podaná žiadna sťažnosť. Vždy mi išlo o rozvoj, zlepšenie materiálnych, pracovných a učebných podmienok, modernizáciu a dobro matejovskej školy. Vedome som žiadnu chybu neurobila a ani nemám vedomosť o žiadnej mojej chybe“. Za svojím nevymenovaním tiež vidí možný politický dôvod.

Výsledky kontrol, ktoré boli v škole vykonané, s jej nevymenovaním, podľa jej slov, do funkcie nesúvisia. Údajne išlo o chyby v účtovníctve, za ktoré bol zodpovedný priamy zamestnanec, ktorý už na škole nepracuje.

Nevymenovaná riaditeľka ZŠ Matejovce obvinenia odmieta. Spor s primátorom Poprad
8
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM