Martin Sýkora Rôzne

Nezabudnite si cez víkend nastaviť správny čas: Ručičky pôjdu nazad

V noci na nedeľu 30. októbra sa v roku 2016 skončí stredoeurópsky letný čas. K letnému času sa na Slovensku vrátime v nedeľu 26. marca 2017.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite si cez víkend nastaviť správny čas: Ručičky pôjdu nazad
Foto: Martin Sýkora

V nedeľu 30. októbra 2016 o 03.00 hod ráno stredoeurópskeho letného času (SELČ) si treba posunúť ručičky hodín späť na 02.00 hod stredoeurópskeho času (SEČ). Vláda SR nariadením z 1. februára 2012 schválila zavedenie letného času na Slovensku na roky 2012–2016.

Na Cypre budete zmätení

Vláda v Turecku 8. septembra tohto roku rozhodla, že letný čas, ktorý v krajine platí od 27. marca 2016, bude platiť celoročne. Ankara svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že chce zvýšiť využívanie prirodzeného denného svetla a dodala, že zrušenie prechodu na „zimný čas“ odporučilo ministerstvo energetiky a prírodných zdrojov. Rozhodnutie Ankary prebrali aj odštiepení cyperskí Turci na etnicky rozdelenom Cypre.

To znamená, že Cyprus bude mať časť roka dve odlišné časové pásma.

Cyprus, uplatňujúci letný čas, sa rozdelil v roku 1974, keď po prevrate cyperských Grékov, ktorí chceli ostrov spojiť s Gréckom, Turecko vyslalo na ostrov svoje sily. Ruská federácia prešla v roku 2011 na stály letný čas. Odvtedy v Rusku platil letný čas. V nedeľu 26. októbra 2014 prešla Ruská federácia na „zimný“ čas. Rozhodli o tom v júli 2014 v Moskve zákonodarcovia prijatím Federálneho zákona o výpočte času.

Zdroj: TASR

U susedov snaha o zrušenie posúvania ručičiek

Českí europoslanci Petr Šilar a Zuzana Roithová spustili kampaň proti rušeniu zmeny času. Na webovej stránke www.foronlyonetime.eu českí europoslanci zverejnili tlačovú správu o zrušení letného času.

Iniciatívou For Only One Time sa chcú obrátiť na poslancov Európskeho parlamentu.

Iniciatíva For only one time má jediný cieľ: zrušiť striedanie letného a štandardného stredoeurópskeho času a zaviesť v Českej republika a celej Európskej únii len jeden čas. O iniciatíve aj o petícii viac na webovej stránke: foronlyonetime.eu

Myšlienka zmeny času, respektíve času, ktorý by šetril denné svetlo, sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, osvietenského mysliteľa, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina. Prvý vážny návrh na zavedenie letného času podal londýnsky staviteľ William Willet roku 1907 v eseji The Waste of Daylight (doslovný preklad Mrhanie denným svetlom).

Na Slovensku zatiaľ „po starom“

Na území dnešnej Slovenskej republiky (SR) zaviedli striedanie letného a stredoeurópskeho času prvýkrát počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa SELČ uplatňuje každý rok, pričom do roku 1995 trval na území SR šesť mesiacov. V roku 1996 sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie.

Letný čas na našom území sedem mesiacov.

Zmena času pôsobí na ľudí individuálne. Odporcovia posunu hodinových ručičiek tvrdia, že striedanie letného a stredoeurópskeho času vyvoláva u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu. Zmenu biorytmu cítia údajne aj domáce zvieratá. Podľa psychológov možno tieto problémy zvládnuť už v priebehu niekoľkých dní vhodne zvoleným relaxom a odpočinkom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM