Peter Handzuš Správy

Štrajk na popradských školách: Nie všade majú žiaci voľno...

Štrajk školských odborov ovplyvnil aj vyučovanie v meste Poprad. Väčšina škôl ostala zatvorená, sú však aj také, v ktorých sa dnes učí v obmedzenom režime.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk na popradských školách: Nie všade majú žiaci voľno...
Foto: Jaroslav Dodok

„Škola ako inštitúcia sa nezapojila do štrajku, učitelia sa však individuálne do štrajku zapojili. Štrajkuje celkom 35 učiteľov, neštrajkujú piati,“ priblížil situáciu na gymnáziu na Kukučínovej ulici v Poprade jeho riaditeľ Vladimír Lajčák.

Jedna trieda je momentálne v škole v prírode, so žiakmi sú dve učiteľky a v druhej triede, tercii, sa študenti učia podľa provizórneho rozvrhu. Lajčák verí, že od stredy sa už na gymnáziu bude učiť v normálnom režime. „Vybrali sme najmladších žiakov a pre nich sme zabezpečili vyučovanie, lebo predpokladám, že starší žiaci vedia byť doma bez toho, aby to zaťažovalo rodičov, ale pre tých mladších sme chceli vytvoriť program, aby rodičia neboli zaťažovaní štrajkom,“ zdôvodnil výber tried, v ktorých sa bude učiť, Lajčák.

Dôvodov, prečo sa škola ako inštitúcia nezapojila do štrajku, je podľa riaditeľa viacero. „Tí, ktorí neštrajkujeme, si myslíme, že tých 5 % je v súčasnej ekonomickej situácii dobrý kompromis. Druhý je, že tento štrajk rieši len jeden problém, a to sú platy učiteľov, ale to školstvo má obrovský problém, že z roka na rok produkuje horších žiakov, a tam sa robíme všetci hluchí a slepí,“ zdôraznil Lajčák.

Na tejto škole sa učí viac ako 500 žiakov, ktorí sú združení v osemročnom a klasickom gymnáziu. Budúci rok by tu chceli otvoriť aj športové triedy pre nadaných mladých športovcov.

Kontaktný bod je nevyužitý

Naopak, plne podporujú štrajk na Základnej škole na Dostojevského ulici v Poprade. Dnes je škola zatvorená a žiaci sa tu neučia. „Na škole 65 % zamestnancov sa zapojilo do štrajku, z celkového počtu 130 pedagogických zamestnancov sa do štrajku zapojilo 80 %, čo je, myslím si, solídne číslo,“ priblížil situáciu na škole jej riaditeľ Milan Sentpétery.

Táto ZŠ bola určená aj ako kontaktný bod pre rodičov, ktorí nemajú svoje deti kam umiestniť. „Vzhľadom na to, že neprišiel žiaden žiak, je táto služba nevyužitá. Pôvodne bolo stanovené, že sme mohli prijať 60 žiakov, ale v utorok ich budeme môcť prijať až 100,“ upozornil Sentpétery. Pre žiakov je pripravený program, ktorý individuálne pripraví ten ktorý učiteľ.

V popradskom okrese sa do štrajku zapojilo celkovo 92 % učiteľov a 45 % nepedagogických zamestnancov škôl. Ostalo tak zatvorených 36 škôl a školských zariadení.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM